понеделник, 8 август 2016 г.

Сладко от патладжан




























Е, какво пък толкова - щом може да се сготви по най-различни начини, защо пък да не може и да стане на сладко?!
Към този експеримент ме подбутна Пепи Стоева в групата Готви, обичай, усмихни се! със седмичната си задача. 
Обичам такива предизвикателства ... па и в момента имах малко свободно време и патладжан на разположение.
Описвам какво и как направих:
хубави месести патладжани се обелват, само месестата част (без семките) се нарязва на кубчета 1х1 см. Количеството - 500 грама.
Патладжана се накисва в студена вода като отгоре се притиска с чиния дза не плува и се оставя така около 30-а минути. Сетне водата се сменя и процедурата се повтаря.
Варих в мултикукъра и затова за него, но почти същото е и тенджера, но в кукъра става доста по-бързо.
С вода, колкото да покрие патладжаните, се варят 10-а минути. Водата се изхвърля като патладжаните се оставят да се пооцедят малко и се почистват тук таме появилите се семенца.
Слагат се 300 грама захар и се включва на режим варене за 10 минути. След 10-те минути се слага щипка лимонтузу, разбърква се и се слага в бурканче.

 




Хубави прозрачни парчета патладжан, бистър и добре сгъстен сироп.





 







От това количество излезна едно бурканче и това в купичката.

Чудих се за някакъв аромат, но и така ми хареса.


Страхотно сладко, колкото и да е необичайно.