петък, 19 август 2016 г.

Домашен пикантен кетчуп























Месец август е - значи е време да си подготвим зимнината. 
Домати бол на пазара(в моя случай - от градината) и трябва да се "заредим" за зимъска.
Досега все правех кетчупа по изпитаната си рецепта, но понеже, както много пъти съм казвал - правя по-малко, но редовно (тотаджийския принцип), този път направих нещо ново и различно и направо съм очарован от резултата.
Няма да пиша за ползата от доматите и т.н.,а  просто ще споделя как направих пикантен и дзверски вкусен кетчуп, тъй като този път нещо ме "прихвана" и направо го направих "наобратно" и се оказа невероятно сполучлив.
Необходими продукти: разбира се, че са примерни: 3 кг домати, около 1 кг червена капия, 3-4 см джинджифил, 2-3 скилидки чесън, 2 глави лук, по 4-5 зрънца карамфил, 10-а зрънца бахар, 10-а зрънца черен пипер, 2 -3 люти червени чушки, 2 с.л. сол. (нека да са с връх), 4 с.л. захар, 6 с.л. ябълков оцет, 1 ч.л. канела, 1/2 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. млян кимион, 1 обелен и нарязан на ситно морков и от тука нататък на когото каквото сърце му сака ...
Изпълнението е елементарно, но обратно на начина, по който съм описвал досега ...
Тука съм описал как го правя в мултитенджерата (демек в мултикукъра), но ако се прави в обикновена тенджера времето се увеличава съобразно тенджерата, но поне двойно:
 Всички зеленчуци се измиват, почистват и нарязват на произволни парчета.
 Джинджифила също се нарязва на едро.
 Слагат се в купата на мултито, добавят се чесъна, лука, зрънцата подправки и то се включва на лежим "яхния", но за 1 час.
 В това време просто се изпива чашка уиски и се чака какво стане.
С пасатора всичко се смила на кашичка.
 Свареният продукт се прецежда през цедка и излишните семки, кожички и др.р.п. де изхвърлят.
 Прецедената маса се връща в купата на мултито, слагат се захарта, оцета, солта, индийското орехче, кимиона,оцета, канелата и останалите подправки. 
 Вари се до сгъстяване... То си става ясно кога е готово -нужен е около час.


 Както  е топло се разсипва по съдините.
 Бурканите се обръщат с капачките надолу до изстиването им.
 Дзверски вкусен и леко пикантен кетчуп, който се прави по-лесно от описания от мен преди това начин.




По-лесно, защото сварените зеленчуци по-лесно се пасират и прецеждат през цедката. И при това не се слага нишесте за сгъстяването.

П.П. Както съм описал става доста пикантен и за нелюбителите може да не се слагат лютивичките чушлета.