понеделник, 15 август 2016 г.

Питки с овесени ядки

 
Този път предлагам едни невероятни питки, които се появиха съвсем случайно в неделната утрин. Няма да описвам едни там перипетии дет станаха, защото ще се превърне в една история с кулинарни смешки, а направо ще престъпя към 
необходимите продукти
по 1 ч.ч. кисело и прясно мляко
по 1 ч.л. сода и суха мая
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
500 грама (или още малко) брашно
2 яйца (за тестото 1 яйце и един белтък и единият жълтък за намазване) - може и само с едно яйце - белтъка в тестото, жълтъка за намазване
5 с.л. овесени ядки (количеството може и повече и по-малко, въпрос на вкус, но на нас ни допаднаха с толкова)
около 50 -70 мл олио
 
Изпълнението не е сложно:





 В стъклена или друга подходяща купа се слагат овесените ядки и се заливат с 1/2 ч.ч. леко затоплено прясно мляко.
 Нека си стоят така и да си набъбват.







В друга съдина се слагат ч.л. мая, 2 ч.л. захар, 4-5 с.л. брашно и се излива останалото прясно мляко.
Нека да си постои така малко докато започне да шупва - те пуканчетата по повърхността стават видими.
В това време в друга съдина се слага киселото мляко, добавя се содата, която се гаси с капка две оцет, добавя се солта и яйцето и се разбива добре.


След това в купата със закваската се прехвърлят набъбналите овесени ядки, разбитото кисело мляко и малко по малко започва да се добавя брашното като отначало се бърка с дървена лъжица, а сетне с добре намазнени ръце се доомесва докато стане еластично и нелепнещо.
Покрива се с дом.фолио и се оставя на топло да втасва - поне двойно да увеличи обема си- в тия жеги е готово за час...

Тавата се застила с намаслена хартия за печене.
Олиото се слага в чинийка, ръцете се намасляват и се оформят питки (всяка с тегло около 80 гр.), които се намазват добре с олиото и се подреждат в тавата.
С остър нож се цепват тук тяме и се оставят на топло пак за 30-а минути.
В това време фурната се загрява на 200 С като в нея се слага метална съдина с вода - на дъното й.

Питките се намазват добре с жълтъка и заминават във фурната.

Металната съдинка с вода се вади, ако се е изпарила в това време, ако има още вода - нека си стои там - нищо няма да й стане.






Още с поставянето на тавата във фурната температурата й се намаля на 180С.
За около 35- 40 минути са готови - добре зачервени и добре изпечени.
Вижда се при печенето колко са бухнали, почти са се слепили като цяла питка. Те затова и се нареждат по-далечко една от друга и затова се овалват след оформянето им в мазнина-да се отделят по-лесно.



 Готовите питки се вадят от тавата и се нареждат върху метална скара и се завиват с кърпа.

 Нека да поизстинат малко по този начин.











Получават се разкошни и невероятно вкусни питки.

Пухкави и се запазват пресни доста време, без да изсъхват.

На другия ден дори са по-вкусни.

Съхраняват се в хартиена торба.








Много добре си вървят към хапването вместо хляб...
















Стават и за сандвичи.














Тези нарочно ги оставих да "пренощуват" по този начин - начупената не беше изсъхнала, а си се беше запазила почти в същия вид. За цялата да не говорим.

Невероятно вкусни питки с овесени ядки.