неделя, 14 август 2016 г.

Невероятно крехки калмари на тиган


























Този път в кварталния рибен магазин попаднах на съвсем пресни калмари - токущо доставени. Нямаше как да не купя... че в последните години все караме на замразени, почистени и понякога дори сварени. Нямат нищо общо с пресния калмар.
Как се правят замразени калмари на грил съм показал тук. Само се сещам, че е можело да се допълни слагане в маринатата на 1/2 ч.л. сода.
Само че с пресните калмари има един проблем - почистването. Та затова първо ще покажа как трябва да стане това:





Целите калмари се измиват много добре под течаща вода.










 Лекичко се избутват пипалата настрани и в процепа се пъхва показалеца до достигане края на вътрешностите, които се зацепват леко с нокът и внимателно се издърпват навън - да не се разкъсат червата, че става голяма цапория и трябва ново миене.
 Като се извадят, на дъска се отрязват пипалата, а оЧото и клюнчето се изрязват и изхвърлят заедно с вътрешностите.



Следва същинското почистване на тубата.
Внимателно тубата се захваща и с пръсти се обръща наобратно - все едно че се запрята чорап.
Обръща се цялата туба и първо с пръсти се отделя нещо като хрущял (кост) - по цялата дължина на тубата - тям където са били прикрепени вътрешностите. 





На тази снимка много добре се вижда този израстък дето трябва да се отстрани. 










 След отделянето на този израстък, с остър нож се изтъргват всякакви цепи и др.п.
 Опипва се тубата и ако някъде има нещо твърдо, се изрязва.
 Така почистената туба се цепва с острия нож на няколко места, без да се прорязва тубата.


 Тубите се измиват под течаща вода и се обръщат обратно - в първоначалния си вид.

 Отрязаните пипала също се измиват добре и се инсталират в купата при тубите.








Както са си вече измити, се заливат със соев сос - на пет калмара - 4-5 с.л., както се опиперяват с бял пипер и се добавя 1 с.л. водка или уиски.

Съдината се покрива с фолио и заминава в хладилника за 24 часа.

Е може и по-малко, но все пак поне 12 часа. 

 Грил тиган (или тиган с дебело дъно) се загрява и преди печенето се намалява с 1/3 силата на котлона.
 Както калмарите са си в купата, се излива цялата течност и хубаво се омазняват 2-3 с.л. олио или зехтин.
 Пекат се от двете страни буквално за по 2-3 минути.







Готови са и може да бъдат  сервирани.

Подходящи са със салата, варени картофи, някаква паста.

 

В общи линии никаква философия, става лесно, а резултатът е перфектни и крехки калмари на тиган.

Единствената врътка е чистенето и ако има кой друг да го направи, служава да бъде почерпен.

Няма да обяснявам как си вървят със студеното питие...








И със салатка, разбира се.




Наздраве!