петък, 5 август 2016 г.

Свинско контрафиле а ла варена шунка




























 Невероятна вкуснотия, която се приготвя много лесно, но изисква съвсем малко търпение.
 За приготвянето са необходими едно парче свинско контрафиле около 1 кг, но може и повече или по-малко - в зависимост от желанието.
 За мариноването трябват 3-4 с.л. соев сос, около 50 мл уиски или водка, 1 ч.л. сол, 2-3 листчета дафинов лист, 3-4 с.л. кетчуп (домашен), 3-4 зрънца бахар и 7-8 зрънца черен пипер - просто натрошени, по 1/2 ч.л. кимион и кориандър, и 1 с.л. куркума, както и 1 глава лук и 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно.

 Изпълнението е простичко:

 



подготвя се месото като се подсушава с домакинска хартия.





Отрязва се необходимото ни парче и започва да се почиства от тлъстини, ципи и други подобни, които се отстраняват с остър нож.






за да се получи едно ей такова парче - старателно почистено. 






В емайлирана купа (или друга подходяща) се смесват всички подправки за мариноването на месото. 





Месото се овалва в маринатата и с две вилици се набожда на доста места.
Така ще стане още по-крехко и ще поеме от маринатата.


Следва малък трик - за удобство:
В подходяща купа се поставя найлонов плик, който се разтваря и в него се прехвърля месото и излива маринатата.






Пликът се завързва и заедно с купата заминава в хладилника минимум за 24 часа.
 
След това месото се вади, овързва се като бебче с конец - за да запази формата си и се слага в подходяща тенджера с капак.
Сипва се маринатата и се долива вода (бяло вино) поне до 3/4 от височината на месото и се вари на бавен огън на 4-та степен от 9-те на котлона. Само да къкри и то в продължение на поне два  часа. В това време се обръща поне два три пъти.



Оставя се хубаво да изстине.
Конците се отстраняват и се реже на тънки парчета.
Сосът от варенето се прецежда и се връща на котлона да се вари отново докато се редуцира наполовина.
Може да се сгъсти и с малко царевично нишесте и бучка масло.
 Сервира се леко полято със сгъстения сос.
Страхотно е като престои поне една нощ в хладилника.
 Освен като мезе, вече е подходящо за сандвичи и т.н. и т.н.
Направо си е сочно като варена шунка... 
Струва си труда.
Е поради липсата на консерванти стои леко сиво, но това е разбираемо.









Тука е поднесено само като мезенце - направо на "голо"











Тука е на сандвич.

Просто уникално стана.

Наздраве!

10 коментара:

  1. Колко време може да издържи в хладилник?Как да го съхраним?

    ОтговорИзтриване
  2. Седмица, може би, но не се задържа толкова. иначе става с вакумиране и в хладилник или фризер.

    ОтговорИзтриване
  3. Започвам упорито да се уча!
    И,то точно от този блог.

    ОтговорИзтриване
  4. Рецептите са лесни. Само мерак да имащ...Успех!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Дзвер,
    Попадна ми едно хубаво парче контрафиле и естествено потърсих при теб идея, какво да го направя. Тази рецепта ми се стори интересна, но дали няма грешка в количеството на куркумата “ 1 с.л. куркума”? На твоите снимки соса е червен, а при мен е ярко жълт.

    ОтговорИзтриване
  6. Дано и вкуса го докарам до дзверски. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Получи се. Да не повярваш. )))
    Малко сухичко стана за вкуса ми, ама то с контрафилето е така. Но маринатата си остана жълта. На вкус е приятно. За първи път ползвам за колбаси куркума.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздравления. От свинско филе не можеш да очакваш друго. Структурата му е такава че винаги остава леко сухо, освен ако не ползваш ужасна химия която го омекотява

      Изтриване