сряда, 27 юли 2016 г.

Вкусна запеканка с кайма и още нещо


























Едно изключително вкусно ястие основно от кайма. Правил съм пица от кайма, огромно кюфте в тавата с нещо друго, но този път ни се хапваше нещо по-сочно ...
Ястието е страшно лесно за изпълнение и много вкусно.
За 4 порции са необходими поне 
500 грама кайма (по желание мляно месо, смес и т.н.), 
2-3 глави лук, 
3-4 скилидки чесън, 
4 яйца, 
3-4 големи домата, 
80-100 грама кашкавал, 
около 500 мл бульон (може да се замени с топла вода или поравно с бира), 
2-3 с.л. мазнина, 
1 с.л. брашно 
и разбира се подправки: сол и черен пипер на вкус, 1 с.л. пресен босилек, 1 с.л. червен пипер (за любителите на люто може и малко лют червен пипер или чили), 1 ч.л. риган, 1 ч.л. кимион. 
И понеже имам и една особена подправка - 7 арабски подправки, добавих и от нея 1 ч.л. (това е при положение, че я има - не е задължителна, но бахара, кориандъра, канелата в нея придават неустоим аромат).

Изпълнението е страшно лесно:

 В тигана се загрява мазнината и се задушават ситно нарязаните почистени чесън и лук, колкото да омекнат леко, и малко по-малко се добавя каймата и се натрошава с бъркалката. За по-лесно разтрошаване на каймата може да се сипе една чашка от бульона.
 Запържването на каймата продължава докато остане на мазнина.





 След като остане на мазнина, слага се червения пипер и брашното, колкото да се запържат и след минутка две, се добавят обелените и нарязано на ситно домати и бульона.
 Намаля се силата на котлона с 1/3 и се оставя да къкри десетина минути - то си проличава - ястието се е сгъстило.
 Слагат се всички подправки и се разбърква.






 Ястието се прехвърля от тигана в тавичка, в която ще се пече.
  Във всеки край се чуква внимателно по едно яйце - да се запази жълтъка.
 (в случая са две, защото толкова бяха наличните, но за четири порции си е редно да са четири яйцата).






Отгоре се настъргва кашкавала и тавата заминава в загрята фурна на 200С.

Пече се 15-а минути, колкото кашкавалът да се разтопи и леко да промени цвета си.

Ако фурмата има грил функция, може да се запече само на грила за почти същото време.


Най-добре е след ваденето от фурната да се остави да си "отдъхне" поне 10-а минути и се сервира с тавата на масата.
Нека всеки си слага колкото си иска.
 Върви си с доматена салата иле нещо подобно.

Впрочем  ястието е по-вкусно когато изстинало.
Бързо, лесно и Дзверски вкусно.
Наздраве!