понеделник, 18 юли 2016 г.

Тесто с тиквички



 Не, няма никаква шега - действително става дума за едно разкошно тесто, каквото правя за пръв, но в никакъв случай за последен път.
 Имах идеята да направя нещо в събота за вечеря, но реших да е постно - за пръв път от сто години. Та се спрях на варианта - вегетарианска пица. Е па щом ще е вегетарианска, нека и тестото да е по-различно.
 Когато започнах да правя тестото, вече бях настъргал доста тиквички и в този момент, когато брашното, маята, солта и захарта бяха смесени и посягах прясното мляко, видях сока на прясно изцедените тиквички. Първата хрумка беше да изсипя него за замесване на тестото, но ми дойде друга идея. Сипах в купата на пасатора настъргани тиквички, добавих малко от сока и едно яйце и пасирах - до получаване на еднородна смес.



 Добавих пасираните тиквички в тестото и омесих с добавяне на малко олио - до получаване на хубава еластична топка.
  Купата се покрива с домакинско фолио и да си престои на топло - до удвояване на обема. 
 На първата снимка се вижда, че за около 2 часа е бухнало тройно.
 Получи се невероятно ароматно тесто.


П.П. С това тесто направих вегетарианската си пица.
       Пекох пърленки.
       Правих и мекици за закуска.
       Невероятен вкус.
       Просто неописуемо.

Сега да дам и конкретните пропорции:

Брашно около 600 грама, 1 ч.л. суха мая, 1 1/2 ч.л. сол и 1 ч.л. захар, около 50 мл олио, 1 яйце и една средна тиквичка.
Изпълнението вече съм описал, но не е необходимо да настъргва тиквичката, а е достатъчно да се нареже на ситно - тъй и тъй ще се пасира.
При пасирането се слага и яйцето.
Сухите продукти се смесват и при тях се изсипват пасираните тиквички и олиото. 

Заслужава си да пробва ... 

 




Ето едни невероятно вкусни пърленки от това тесто....























19.VІІ.2016 год.  Мекици:


С част от тестото правих вегетарианска пица. Самото то е много подходящо за подобно ястие.


 




Друга част оставих в хладилника в найлонов плик. Когато реших да го ползвам, го извадих, оставих на плота, докато в касеролата олиото се загряваше.












С много намазнени ръце от тестото се касат топчета, разтягат се на мекичета и се пържат в силно загрята мазнина.

Пържат се до леко зачервяване. 







Готовите мекичета се оцеждат върху кухненска хартия и са готови за закуска.

Просто не мога да опиша какъв вкус и аромат имат.

В пъти по-вкусни от обикновените.

Абе, Дзверска вкуснотия.