сряда, 15 юни 2016 г.

Фламбирани скариди на тиган



































Скаридите се оказаха едно страхотно футболно мезе.
Писал съм как правя - скариди в сладко-лютив сос, както и скариди с водка.
Този път бяха направени малко по-различно, но за сметка на това се получи невероятен дзверски вкусен резултат.
Нарочно не давам количества, защото това е мезе, а не е за наяждане и 4-5 големи скариди са предостатъчни дори и за ящник като мене.
Скаридите се почистват от главите и се изрязват всички тези стърчащи пипалца и т.н. Измиват се добре и се слагат в купа като се поливат с 2-3 с.л. соев сос, 1 с.л. лимонов сок и оставят да си починат малко.


  В тиган се загряват 30-а грама масло с няколко капки олио, скаридите се запържват буквално за 2-3 минути - колкото да сменят цвета си.
 Момента, в който се зачервят, се наливат поне 50 мл уиски (бърбън), коняк или водка.
  Тиганът се грабва с ръка и се понасяме към масата, където народонаселението чака с празна чиния и тропа с крака и чаши с питие.







 Внимателно му поднасяме запалена клечка кибрит и завъртаме пред всички - да се позверят и когато огънят загасне, скаридките се прехвърлят в чинията пред тях, а тигана обратно върху котлона.

 Слага му се още малко масло и се оставя сосът да се сгъсти.










Ако още са останали скариди в чинията, се заливат със соса.



Дзверска вкуснотия и невероятно мезе.

Наздраве!