понеделник, 13 юни 2016 г.

Пърленки на тиган



























Невероятно лесни и дзверски вкусни пърленки, които са особено подходящи както за закуска, така и към всяко хапване - особено ако е някаква скара.
Правят се от картофено-кашкаваленото тесто, което веднъж приготвено може да издържи в хладилника поне до три дни. Прави се лесно, съхранява се лесно и с него се работи още по-лесно.


 Тиган с дебело дъно и незалепващо покритие се загрява добре.
 От тестото се къса топче горе долу колкото яйце и върху набрашнена повърхност се разточва на кръг с дебелина 0,3-0,5 см.
 Може да се оформи и с леко намаслени ръце, без да се точи.
 Пърленката се пече от двете страни до готовност.




Готовите пърленки се намазват леко с масло, нареждат една върху друга и се завиват с алуминиево фолио.
Нека да се починат в него поне 10-15 минути.
Така омекват и могат да се съхранят пухкави доста време.

Дзверска вкуснотия...особено поръсени с шарена сол, чубрица или сминдух...