вторник, 21 юни 2016 г.

Гъши (патешки) дроб със сини сливи
























Поредната глезотийка за душата с малко гъши (или патешки) дроб, която се приготвя буквално за отрицателно кратко време и не изисква кой знае какви усилия...
Необходими са около 200 грама дроб, 7-9 сушени сливи без костилки, чаена лъжичка сусам, 2-3 скилидки чесън, сол и черен (за предпочитане бял) пипер.
Сливите се накисват за около 30-а минути в марна вода, а за предпочитане е в малко ароматен алкохол (коняк, уиски, бърбън, ром - въпрос на желание или имане).
Дробът се нарязва на филийки и направо се пуща в силно загрят тиган (разбира се без мазнина), добавят се скилидките чесън и сливите. Дробът се пържи максимум по 2-3 минути от всяка страна, колкото леко да промени цвета си и се зачерви. Поръсва се със сусама и е готов за сервиране.

Съчетанието гъши дроб, ароматни сини сливи и сусам се оказва Дзверски вкусно. 

Наздраве! Мезето си е направо футболно - с вяколко филийки препечен на скарата хлебец.

П.П. Това количество е напълно достатъчно като мезе за 2-3 човека. Все пак с гъши дроб човек не трябва да прекалява.