неделя, 19 юни 2016 г.

Палачинки - не съвсем обикновени




























 Палачинки!? Какво толкова? - една бърза и винаги посрещана на Ура закуска. За нея всеки си има собствена изпитана и най-добрата рецепта. Всеки ги прави по собствен "уникален" начин. Други пък ги правят по точни рецепти, с точни мерки и теглилки. 
 Определено не съм от тези последните. Правя ги често и кажи речи всеки път нещо е различно - било с прясно мляко, било със суроватка, било с кисело мляко и т.н., различен е и броят на яйцата...
 Този път имах повечко време за закуската - нещо не ме ловеше сън и ги подхванах доста рано...
 Е, край на приказките:
 Необходими са 3 яйца, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, по 1 ч.ч. прясно мляко и вода, както и 1 ч.ч. брашно или малко повече (зависи от брашното).
 Особеното е в изпълнението: 
 Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци (и белтъците заминават в хладилника, докато правим сместа). 
 Жълтъците се разбиват със смесените мляко и вода, захар и сол. Като се бърка непрекъснато се добавя и брашното на порции. Бърка се с телената бъркалка.
 Отделените белтъци с щипка сол се разбиват с миксера до втвърдяване и с шпатула се смесват с палачинковото тесто.




  Пекат се като обикновени палачинки.

  За пръв път ги правя по този начин и съм направо очарован.

  Сториха ми се невероятно вкусни.

 Може би и затова ги споделям...