петък, 17 юни 2016 г.

Рошави пуешки "бухти"



























Това е поредното лесно и дзверски вкусно мезенце, особено подходящо за питието към футболните мачове. Хем се приготвя лесно и бързо, хем издържа на питието и в същото време сигурно дава по-голямо удоволствие от тях.
Необходими са поне 500 грама пуешко месо (без значение от кои части), 1 яйце, 1-2 с.л. брашно, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.л. червен пипер, по 1/4 ч.л. смлян кориандър и кимион, а за любителите на пикантното и чили на вкус.Носи и други подправки на вкус, но тези са достатъчно...
За евентуална гарнитура - пресни картофчета, в количество по желание и според броя на хапващите...

Изпълнението е простичко - точно като за футболно мезе.



 Пуешкото месо се нарязва съвсем произволно на късчета с различна големина и се прехвърля в подходяща купа.
 Слагат се подправките, брашното, сипва се и яйцето и с лъжица се разбърква.
 Трябва да се получи като гъста каша.
 Нека си почине малко, докато мазнината за пържене се загрява.





 В голям тиган се загрява мазнина (за предпочитане гъша мас, каквато имам).
 С лъжица се гребва от сместа и се пуща в загрятата мазнина и пак с лъжицата лекичко се притиска  отгоре. Всяка "бухтичка" става различна по големина, с различна форма и различно рошава.
 Пържат се от двете страни на средна степен на котлона - до хубаво зачервяване.





Изпържените бухтички се вадят и слагат върху домакинска хартия - да поеме излишната мазнина.
 Впрочем може и да не се прави, тъй като такава на практика няма.







За повече разкош, когато всички са изпържени, могат да се върнат в тигана, да им се личне 1/2 ч.ч. бира (за предпочитане тъмна или някоя плодова) и да се оставят за няколко минути да се задушат под капак - докато се изпари течността и пак останат на мазнина.

Вече бухтичките са извадени от тигана и е време за гарнитурата.



 Пресните картофчета се разрязват на половинки и се хвърлят в тигана в загрятата мазнина.

 Разбъркват се за кратко.










  В тигана се сипва малко водичка, смесена поравно с бира колкото да покрие картофките.
 Котлона се намаля и се оставя да си къкри, а човек се мести пред ТВ с чашка в ръка и се настройва за гледане на мача.
 Къкренето продължава докато картофките останат отново на мазнина. Овкусяват се със сол, черен пипер, риган и т.н.




  Готови сме .. 
 Може спокойно да се засяда пред телевизора и да се наслаждаваме на вкусно хапване и питие...
  
 А дали мачът ще е толкова интересен вече е без значение ...