събота, 11 юни 2016 г.

Уникално картофено-кашкавалено тесто

Обичам тестените домашни печива във всичките им разнообразни и многобройни вариации. Обикновено се правят такива през почивните дни, може би защото все си мислим, че ни трябва повечко време, което определено не е така.
Имам си едно две любими мързеливи и универсални теста, които най-често ползвам, но тези почивни дни трябваше да приготвя закуска за младежите - не че са капризни, но са опитвали почти целия "арсенал" от закуски и реших да ги изненадам с нещо по`, ей така и различно ...
Та в петък вечерта, докато си пийвахме питиетата, подхванах тестото за съботната закуска:
Необходими са около 400 грама брашно, 2 големи сварени картофа - около 200 грама, малко по-малко от 200 грама кашкавал (в случая - 180 гр.), 1 ч.л. суха мая, 1 яйце, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. с връх захар, както и 1 ч.ч. марна вода и прясно мляко поравно.

Изпълнението е простичко:


Брашното, сухата мая, солта и захарта се слагат в подходяща купа, прави се кладенче и се сипва сместа от вода с прясно мляко и се разбърква с лъжица.
Получава се меко тесто (дори леко рядко), както се вижда на снимката.
  
Сварените картофи се обелват и се изчаква да изстинат добре. 
Поне да не парят ....
Картофите се настъргват върху тестото с най-ситното ренде. 
И кашкавала се настъргва с най-ситното ренде, чупва се яйцето и се разбърква с лъжицата.
Ако остане рядко, се добавя още малко брашно.

Разбърканото тесто се оставя в купата, завива се с домакинско фолио и купата заминава в хладилника за през нощта.
 Няма месене, няма повече бъркане, цялата процедура отнема не повече от 10-а минути.
На сутринта тестото е изпълнило купата - не е бухнало два пъти, а е бухнало поне 3-4 пъти....
Като се извади от хладилника, се премесва още веднъж и е готово за работа - за приготвяне на питки, за направа на кремвиршки и дори на пърленки, но това по-нататък - тука се говори единствено за тестото...