сряда, 1 юни 2016 г.

Филе риба тон на фурна

 За рибата тон разказах при пикантните кюфтенца от риба тон, които станаха страхотно сполучливи и бидоха хапнати на ура.
 Филетата, овкусени с черен пипер и обилно заляти с прясно изцеден лимонов сок (един цял лимон), добре завити в домакинско фолио заминаха на хладна почивка в хладилника.И то за цели 24 часа.
 След тези 24 часа бяха извадени, подсушени, почистени с домакинска хартия (не е желателно миенето с вода), леко осолени и намазнени.
 Филетата разделих на две части и приготвих по два начина: на грил тиган и на фурна:
На грил тиган:





Запичат се от двете страни до готовност - някъде по 3-4 минути на силно загрятия тиган.











На фурна:



Тавичката също леко се намазнява, филетата се слагат с кожата надолу, отгоре се нареждат тънки кръгчета лимон.
Капнах и около 50 мл уиски.
Пече се на на 180С на вентилатор за 10-а минути.






Сервират се със зелена салата, варени картофи, картофено пюре - въпрос на избор.
П.П. 
На грил филетата стават малко по-сухи, но пък компенсират откъм вкус ...