събота, 14 май 2016 г.

Яйчени кюфтета и не само
























Това ястие се "роди" с цел употреба на последните Великденски яйца. Цели пет се бяха скрили най-отдолу в хладилника и по разбираеми причини това там е трудно достъпно място. Все пак бяха спипани и измислено някакво приложение - а защо не и кюфтета ...(за да се сетя за тях, все някъде съм ги видял сигурно).

Необходими са 5 твърдо сварени яйца, едно сурово яйце, по 50 грама сирене и кашкавал, зелената част на 5-6 стръка зелен лук, една скилидка пресован чесън (или 1/2 ч.л. сушен), едно-две стръкчета пресен копър; сол и черен пипер на вкус.

Изпълнението е елементарно:








В подходяща купа се настъргват на едро ренде сварените яйца.














Лука и копъра се наситняват, настъргват се кашкавала и сиренето.
  






 






Всичко се смесва в купата, чуква се яйцето, овкусява се със солта и черния пипер и с вилица се разбърква добре. 









Като стане еднородно, "каймата" е готова.

Желателно е да престои в хладилника поне половин  час, но може да се приготвя и веднага.












С добре намазнени ръце се оформят кюфтета- намазнени, а не мокри ...

За тези по белите вляво малко по-надолу ....в П.П.












Пържат се на средна сила на котлона в малко мазнина - до хубаво зачервяване. 











Обръщат се внимателно с лопатка. 
След изпържването нека постоят върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина.













Готови са.

















Сервират се с чесново-млечен сос, в който е нарязан и малко пресен копър. 






Сега малко обяснения:
От това количество продукти се получават 12-14 кюфтета в зависимост от големината.
Подготвените кюфтета може да бъдат оваляни и в царевично брашно, но тогава стават някак си по-плътни (вижда се от снимката) и им се губи малко от "очарованието".

П.П. за тези по-белите: нямаше да съм аз, ако не бях експериментирал: 
Отделих 1/3 от готовата смес, добавих 1/2 настъргана и изцедена тиквичка и около 200 грама извара, допълнително осолих, сложих черен пипер и малко риган и изпържих.
Е стана рецепта за две различни ястия с невероятно и Дзверски вкусни кюфтета.