четвъртък, 12 май 2016 г.

Хамур от разни мръФки на фурна


Това е едно невероятно вкусно ястие, което просто си няма рецепта и име и по съществото си представлява някаква компилация от какво ли не, както и се появи самото то - плод на поредната фризерна ревизия.
Нарочно няма да пиша и количествата, но месото общо е над кг и е достатъчно за куп народ.
При ревизията на фризера бидоха открити: варено свинско месо, пуешко месо - от бута и от маншона; телешко; 1/2 свински варен език; едно парче домашна наденица; парче свински врат;
От шкафа - буркан мариновани манатарки, а от касетката - стръкове пресен чесън и лук, 1 глава червен лук, 4-5 скилидки чесън, както и един поизостанал патладжан, както и около кг картофи.
Изпълнението е като за човек, дет не е готвил в живота си- лесничко, ама колкото си искаш:


  Гъбите се нарязват на сравнително едри кубчета, свареното месо се накъсва произволно, а езика се нарязва също на произволни парчета.
 Останалите меса се нарязват на кубчета.
 Картофите се слагат в мултитенджерата да се сварят.В голям тиган се запържват (задушават) телешкото - поне за 10-а минутки, след него и останалите месца - свинското и пуешкото. Добавят и нарязаните лукове, патладжана.

Налива се бульон и се добавят свареното месо и гъбите и се оставят да покъкрят на котлона около 20-а минути.
В това време картофите са сварени - обелват се, докато са топли, леко се осоляват и опиперяват (Индийското орехче е много подходящо към тях) и с малко сос от къкрещите месца се намачкват на пюре.
Месата в тигана се осоляват, опиперяват и им се добавя малко риган и малко чили (въпрос на желание) и се прехвълят в тавичката, в което ще се пекат. 
Отгоре им се прави един плътен слой от картофеното пюре, който може "за красота" да се набразди с вилицата.

Така подготвената тава заминава в загрятата на 200С фурна за около 40-50 минути - докато картофеният слой отгоре хубаво се зачерви.
 В картофеното пюре може да се настържи и кашкавал и да се добавят куп други неща ....
Поднася се с разни салати.
На снимката се вижда моята порция -обилно осолена и опиперева, че ми дойдоха в малко.

Страхотно ястие и мезе към питието.


П.П. защо "хамур" ? - ами защото значи - смесвам, както и тука - смес от куп мръФки по малко...