петък, 8 април 2016 г.

Елда яхния

Няма да обяснявам за ползите от елдата (писал съм в полезни съвети за нея, как се прави брашно от елда и т.н.) но просто искам да споделя, че всичко сготвено с елда става страхотно апетитно, особено тази яхния, приготвена малко нетрадиционно.

Необходими са ни за 4 порции: 1 ч.ч. елда, 1-2 моркова; 3-4 скилидки чесън; 3-4 стръка пресен лук и 1 стрък пресен чесън (ако няма пресен лук- поне 1 глава стар лук); 1 среден картоф, 1 обелен домат, сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. риган, както и малко мазнина за запържване. За разкош добавих и 2-3 парчетата сушен домат, накиснат предварително в зехтин.
 Носи и още подправки, но не обичам да прекалявам с тях (например щипка чубрица и щипка чили са много подходящи).
Изпълнението е толкова лесно, че просто няма какво да се обяснява.
Елдата се измива в сито.




Загряваме мазнината в тенджера и последователно се запържват за 10-а минути ситно нарязаните чесън, лук, моркови, картоф, сушен домат и пресен домат.









  При поомекналите зеленчуци се добавя измитата елда и се наливат 5 ч.ч. топла вода или зеленчуков (или друг бульон).
 Силата на котлона се намаля на половина и се оставя да къкри около 30-а минути.
 Подправките се добавят накрая- 5 минути преди готовността на ястието.
 То си се вижда кога се е сгъстило.





Вкусно, апетитно и полезно.

Става за основно ястие - като може да се сервира  и лъжица сметана, кисело мляко - въпрос на вкус.








За някои си беше основно ястие, а за мене като гарнитура към домашните ми кебапчетата.


П.П. яхнията бе приготвена в мултитенджурата: за 10 минути на режим "пържене" и сетне за 30 минути на режим "яхния".

 П.П. И тук няма да описвам за цената - цялата яхния я набере 3 - 3,50 лв.