петък, 8 април 2016 г.

Зеленчукови кюфтета с млечно-чеснов сос


























Този път поднасям едни невероятно вкусни зеленчукови кюфтета с млечно чеснов сос. За някои стават за основно ястие, а за мене - като гарнитура към печеното.
На когото както му харесва.
Сега са пости (който пости, за него са изключително подходящи), а и има зеленчуци бол на пазара.
Важното е, че това е принципно ястие - носи всякакви вариации откъм зеленчуци - у нас се приготви с подръчните, без да се търси нещо специално. 
Необходими са ни за 4 порции примерно - 2 тиквички, 2-3 моркова, 1 картоф, 1-2 главички лук, 3-4 скилидки чесън, няколко гъби печурки - 10-а броя, стрък два пресен лук и чесън, 2 яйца, около 3/4 ч.ч. извара, сол и черен пипер на вкус, риган и мащерка - до по 1 ч.л., (за любителите на лютивичкото и 1 ч.л. чили), както и брашно за овалване на кюфтета и мазнина за пържене.
Количеството е за 10-12 кюфтета.
Изпълнението е лесничко:





Всички зеленчуци се смилат на едрата решетка на месомелачката.
Може и да се настържат на рендето, но понеже преди това мелих месо, ползвах месомелачката. 








Смлените (настъргани) зеленчуци се изстискват с ръце от излишната течност - колкото повече, толкова по-добре.

Изцеденият сок не се изхвърля - може да влезе в бульон, да се пийне пресен като фреш, да се сложи при месото за печене и т.н. 





 При изцедените зеленчуци се добавят яйцата и изварата, подправките и хубаво се омесва и оставя да да престои 20-а минути.

Може да се добави 1 с.л. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода.

При необходимост - ако е по-рядка сместа, се добавя малко брашно.




От готова смес се оформят кюфтета, които се овалват в брашно, в което е добавена малко сол, черен пипер и риган.

Оваляните кюфтета се оставят да престоят няколко минути - да поемат брашното.

 
 
 Така оформените кюфтета се пържат в малко мазнина на средна степен на котлона - до хубаво зачервяване от двете страни и се вадят върху домакинска хартия - да "дръпне" излишната мазнина.
 Хубаво при пърженето да се пуснат в мазнината 1-2 скилидки чесън.
Докато се пържат се приготвя и млечно-чесновия сос (излишно е обяснявам как се прави).







Кюфтетата се готови. Нека да поизстинат малко преди сервирането.











 Сервират се със млечно-чесновото сосче.
 В мазнината от пърженето може да се карамелизират едно две морковчета.

Много си вървят с кюфтетата.








 И както вече казах, стават за основно ядене, за гарнитура към печеното (в тавата вдясно), а с подходящи салати са страхотно мезе към любимия бърбън.
 Дзверска вкуснотия.

За пари не говоря - за 4,00 лв вечеря за четирима.

Наздраве!