четвъртък, 28 април 2016 г.

Печено агнешко бутче



























Колкото са майсторите, толкова са и начините на приготвяне на агнешкото бутче. Нямах намерение да правя отделна публикация, но все пак реших да споделя традиционния начин, по който го приготвям.
Необходимо е едно агнешко бутче около 1,5 кг, но и по-голямко е по-добре; сол, червен пипер, стръкчета пресен джоджен.
За мариноването: 1 с.л. горчица, 1 с.л. мед, 1 ч.л. черен пипер; по 1/2 ч.л. смлян кориандър и чили; 1/4 ч.л. смлян розмарин, 3-4 с.л. водка.
Изпълнението е простичко, но започва от предния ден:
С остър нож се надупчва бутчето на десетина места. Смесват се в купа всички смески за мариноването и с ръка се втриват в месото. Бутчето се поставя в найлонов плик и заминава в хладилника за 24 часа.
Преди печенето се изсипва в метална тавичка, в която е сложена метална скара (за да не се опира месото на дъното на тавичката). Солта и червения пипер се смесват и с ръка се втриват в бутчето. На няколко места му се бодват стръкчетата пресен джоджен. В тавичката се налива вода (но често слагам бяло вино), завива се добре във фолио. И заминава във фурната на 230С.

Пече се така около час и половина.

След това се вади тавичката, внимателно се отстранява фолиото (да се изгорим от парата).

Залива с малко от соса от печенето и леко се намазва с червен пипер и мед.







Допича се още около 1 час на 180С.

По някое време бутчето се обръща и се повтаря процедурата с мазането с червен пипер и мед.

За толкова време месото се "разкапва" и отделя от костите.
Дзверски вкусно.

Наздраве!


Мога само да добавя още няколко снимки:

 

Тука е месото след махането на фолиото и леко запичане на 180С на вентилатор.

Много добре се вижда скаричката под него, за да няма допир с течността при печенето.












Сервирано със соса от печенето след леко сгъстяване и с картофено пюре.











Обезкостено и резнато.

и още един път - наздраве!

А че е дзверска вкуснотия е излишно да споменавам.