неделя, 3 април 2016 г.

Фасулени кюфтета


























Това са поредните кюфтета, които се оказаха дзверски вкусни, а иначе са резултат на оползотворяването на изостанал от вчера варен фасул за салата.
Необходими са 1 ч.ч. сварен фасул (както си е с подправките, с морковчето, лука и т.н.) и 1 ч.ч. мляно месо (кайма), 1 ч.л. черен пипер, идея сол, 1 с.л. нарязан на ситно пресен джоджен, перата на 2-3 стръка пресен зелен лук, а за любителите и на лютичкото - 1/2 или цяла ч.л. чили.

Изпълнението е като при всички кюфтета - лесничко:





Свареният и оцеден фасул се слага в подходяща купа и се намачква на пюре с оная джаджа дето правим картофеното пюре.













Към фасуленото пюре се добавят подправките и каймата. 
Омесва се хубаво и се оставя да си почине за малко - на хладно.




 





От готовата смес с леко намазнени ръце се оформят големи кюфтета.
От посоченото количество се получават 8 броя кюфтета. 












Пържат се в малко мазнина, на умерена температура (т.е. на 6-та степен от 9) до хубаво зачервяване.











Кюфтетата са готови и докато леко се охлаждат, си нарязваме марулената салатка или пък си правим млечно майонезено чесново сосче.
Въпрос на вкус.










Наздраве!














П.П. желателно е в каймата да се добави едно яйце (не сложих поради липса на такова в момента), защото така приготвена се пържат малко по-трудно и трябва да се внимава да не се разпаднат. При мене само на едно му се случи подобно нещо... А не ми се искаше да слагам брашно вместо яйце.

П.П. Може да се направи и с готов фасул от консерва, и т.н.
Няма да коментирам цената, защото буквално за 3,00 лв могат да си хапнат 3-4 човека.

П.П. 03.04.2022 год.
Преди няколко дни правих фасулени кюфтета, но този истински - само от фасул. Направо както е описано по-горе, но без месото, а морковите и лука бяха задушени предварително. И с добавка на яйце и 1 с.л. брашно.
страхотно си вървяха с млечно-чеснов сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар