събота, 16 април 2016 г.

Питки от пълнозърнестно ръжено брашно без месене


























Дзверски вкусни питки от пълнозърнесто ръжено брашно с примес на маково семе и извара - страхотна съботна закуска.
Пак е събота и пак се прави традиционната съботна закуска за Фамилията.
Този път се засилих да правя харесваните в къщи палачинки от пълнозърнесто ръжено брашно, но настроението ми не беше за висЯне пред тигана и направих нещо мързеливо.
 За 10-а броя са необходими 2 ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно (моето  е и с маково семе), 3/4 до 1 ч.ч. обикновено брашно, по 1 ч.л. захар и сол; ! ч.л. с връх суха мая; 1 яйце; 1 - 1,5 ч.ч. прясно мляко (може и размесено с вода, но в случая бе суроватка от домашното сирене);почти 1 ч.ч. извара, както и 2-3 с.л. олио.
Изпълнението е като за мързеливци:
 В голяма купа се смесват всички сухи продукти, чуква се яйцето,слага се изварата. Грабва се една голяма лъжица и първоначално се сипва 1 ч.ч. от млякото като се бърка с лъжицата; Сетне се долива по още малко течност и пак се разбърква. Целта е да се получи много гъсто тесто. Не се меси - само се разбърква с лъжицата.
 Цялата процедура отнема максимум 2-3 минути.
Фурната се включва на 50С и купата се оставя за 20-а мин.в нея.


 Върху решетката на фурната се поставя хартия за печене и със силно омазнени ръце се късат топки от тестото, оформят се на фитили и се връзват, или се оформят произволно питки.
 Отгоре се намазват с олио.
 Скарата с питките се връща във фурната за още 20-а минути.
След това просто температурата на фурната се увеличава на 200С и се пекат за около 30-а минути.
Малко ги забравих и леко се попрекоха тези, които бяха малко по-малки от другите.
 






Дзверски вкусна съботна закуска.

Впрочем става и за друго хапване...