сряда, 9 март 2016 г.

Кюфтенца от лапад
























 Хванахме се вече за "зелено" - на пазара има изобилие от разни зелентии, но сякаш за пръв път видях преди няколко дни лапад и накупих цели пет връзки. Едната отиде за сготвяне с ориз, а от останалите 4-ри реших да направя кюфтенца. Така по-лесно мога да преглътна "зелентията" като ядене ...
  Всъщност всичко е много простичко:
  Необходими са: четири връзки лапад, поне по 2 стръка пресен лук и пресен чесън; 1 голямо или 2 две по-малки яйца; 1-2 с.л. царевично брашно, сол и черен пипер на вкус.
 Изпълнението е лесничко:
 Лапада се измива и бланшира за 4-5 минути във вряла леко подсолена вода. Оцежда се добре (дори е желателно да се изстиска с ръце) от водата и се нарязва на ситно. По същия начин се нарязват пресния лук и чесън. В купа се смесват зелентиите с яйцето и царевичното брашно. Доосолява се и опиперява. Трябва да се получи доста гъста маса.




В тиган се загрява малко мазнина, намаля се силата на котлона и с намазнени ръце се взема от подготвената "кайма", оформя се като кюфтенце и се пържи от двете страни до зачервяване.
 Може да се оформят и с голяма лъжица като се гребва от сместта...




 
 
 Могат да се сервират с млечно-чеснов сос или с каквато и да е гарнитура.

 Много много вкусни.
 Е ако имаха и малко каймица, щях да кажа Дзверски вкусни ...