понеделник, 7 март 2016 г.

Пържен лихнус (попчета)



























Станах на една достолепна възраст (да не я споменавам, амо вече младите ни казват "пенсии") и сега разбрах, че на нашето Черноморие имало и още една разновидност на попчетата, която се казвала "лихнус".
Знам си за попчетата, хапвам си ги най редовно по морето (Созопол ми е любимото място от 30, че и повече години), но за пръв път виждам тези "тигрови" попчета ...
На снимката се виждат едните и другите ...
Е като ще е нещо ново за мене, нека да е приготвено по различен начин.
Необходими са ни рибки лихнус (колкото повече, толкова по-добре), сол, фино царевично брашно,дивисил, черен пипер, мазнина за пържене (задължително и гъша мас) и май нищо повече ... 
За приготвянето е нужно малко търпение и нищо повече:


 Красивите рибоци се почистват и измиват добре.
(От 3-4 от тях извадих хайвер и в момента осолен отлежава да зрее - като го направя, ще го покажа). 
 Ама наистина си е направо като тигърче, нали?
 На тази снимка поне се вижда колко красиво е рибочето ...
Всяка почистена рибка се осолява отвън и отвътре. Овалва се в царевичното брашно, смесено с дивисил и черен пипер. И се оставя да престои - някак си да попие брашното около рибката.
 Пържи се за около 4-5 минути в силно загрятата мазнина (олио и гъша мас).
Слага се върху салфетка на решетка.
За няколко от тях - разбих един белтък от яйце и след както си бяха оваляни в брашното, потопих в разбития белтък.
Е, те това беше врЪхта ...
Няма да пиша, че нямаше типичните костички и че беше дзверски вкусен рибок и си вървеше с питието .. Но по-добре да замълча (иначе ще трябва да разказвам и за сутрешното си главоболие) ...