понеделник, 7 март 2016 г.

Телешка "винена" пастърма

























 Тази телешка пастърма е резултат на едно внезапно възникнало пътуване до Видин, а от там от любопитство до Калафат ...
 С румънците в Калафат не успяхме да се разберем на разбираем език, но за сметка на това като обиколихме с колата по улиците, успяхме да открием месарница.
 Лично изпаднах в потрес от това, което видях:







страхотно телешко бонфиле - при цена 18 леи за кг.
 Една лея= 0,45 лв




















телешки антрекот
при цена 12,90 леи кг

(на снимката липсва парчето месо, защото го изкупихме цялото - беше точно 5,100 кг ).








 






От това закупено месо отделих страхотно бонфиле

Просто искаше остър нож и малко търпение.











 - излезе цели 3 кг.
Бе оформено на две парчета - кг и 2 кг, около 10-а см на широчина, 3 см дебелина, а изрезките заминаха за готвене ....





Правих го по изцяло нов начин, за който съм чел в един руски сайт преди много време и не мога да го посоча.
 На дъното на тавичката бе настелена морска сол, черен пипер на зърна, бахар, хвойна, дафинов лист и чили.








Месото се поставя отгоре, повтарят се подправките и пак се засипва с едра морска сол.













Оставя се в тавичката цели седем дни - оптимално в хладилник или на студено място. И не се пипа изобщо.











След тези седем дни, месото се изплаква и потапя в червено вино за 24 часа. Виното е толкова, че да го покрива добре. Може да се притисне с нещо, за да не изплува. Сетне се подсушава с домакинска хартия.









 Нанизва се на връфка и се провисва на терасата да съхне.
 По желание може да се оваля в подправки, но в този случай реших, че е по-добре да го оставя да се усеща вкуса на виното, а не за бъде маскиран от подправките ....

 На 23-ти 02.2016 год. месото бе сложено в солта и подправките,, а на 1-ви март провесено на терасата.











На 6-ти март, първата порция бе нарязана и да си призная честно, съм го "изпуснал" - дори беше станало леко пресъхнало - трябвало поне вчера или предния ден да си го "прибера".





 По желание, може и да се оваля преди сушенето в подправки, но я предпочетох по този начин.


 А иначе е Дзверски вкусно - наистина "винена" пастърма - и на вкус, и на аромат ...






 А това, че носи на питието е излишно да го споменавам... 
Сигурно никой не се съмнява в това ...