събота, 12 март 2016 г.

Картофи на фурна без олио

























Заедно с поздравленията за Баба Марта, получих от братовчед ми Наско препоръка за този начин на приготвяне на картофи.
Публикувам написаното от него без редакция:

рецепта за пържени картофи без олио

5 –7 по едри картофа
            2  белтъка
            Миризми по желание (чубрица, червен пипер, сол .......)

Картофите обелваме и нарязваме.
От белтъците правим пяна и прибавяме миризмите.
Картофите поливаме с белтъците така, че да се намокрят от всички страни.
Фурната нагряваме на 200-220 градуса. Картофите слагаме в тавичка върху хартия за печене и печеме 10 мин. След това махаме хартията и печеме до позлатяване.

  Доколкото схванах, рецептата е доста популярна в Чехия. 
  И без бой си признавам, че ме заинтригува (досега не съм правил картофи без грам мазнина) и почти веднага я пробвах. Само че имах червени хубави картофи и реших да не ги беля.
Снимките са моето изпълнение по рецептата на Наско:


разбитите белтъци на пяна

след това в тях - сол, черен пипер, риган, мащерка, щипка индийско орехче.
другия път - повече подправки. 




нарязаните картофи и добре оваляни в белтъка
(направо ги пуснах в купата с белтъците и с ръце размесих добре) 



Разнесени върху хартията за печене и във фурната на 220 С за 15 минути.
След махането на хартията се пекоха още 15 минути на 180 С.
 Понеже се разсеях, от едната страна се препекоха малко повече. Просто малко по-рано трябваше да ги разбъркам.
Получиха се много вкусни.
Наско, благодаря за рецептата и наздраве - вървят си страхотно с бирата. В твоя чест една чешка бира.