сряда, 23 март 2016 г.

полезен съвет - за хрупкава пържена риба

Какво толкова пържени рибки - надали има някой, който да не знае как да я изпържи, но все пак има една-две хитринки, които искам да споделя.
Не че са нещо ново и неизвестно, но все може да влезнат на някого в употреба.
1.
 Почистените рибки (цаца, гопа, сафрид,кефалчета и др.п.) и измити рибки се подсушават с домакинска хартия.
 В найлонов плик се слага царевично брашно смесено със сол, идея черен пипер и сух дивисил. 
 В торбата се пущат и рибките, връзва се горния край и енергично се разтръсква така че брашното хубаво да полепне по тях. 
По този начин се избягва цапането на куп съдове, хвърченето на бмрашно из цялата кухня и т.н.
Просто като свърших с пърженето изхвърляме непотребния плик с останките в него.
2.

 Рибките се хващат една по една за опашката, добре се изтръсква от брашното (както си се намира в плика) и се пущат в силно загрято олио, чието количество малко по дъното на тигана.
 Ако олиото е повече, не стават толкова хрупкави.
(Друг е въпроса за пържене във фритюрник, но нямам такъв).
3.
Изпържените до хубаво зачервяване рибки се вадят и слагат в чиния, в която е сложена метална скаричка и върху нея домакинска хартия и редят като на като кибритени клечки...
Резултатът за хрупкава пържена рибка е гарантиран...