неделя, 13 март 2016 г.

Неделна закуска - пухкави пържени филийки и галушки


























Неделята (също като съботата) е специален ден - време за успиване, време за специална закуска, време на безвремие - в иначе забързаното ни ежедневие.
Старият хляб не се изхвърля - грехота е. Затова винаги намирам начин за оползотворяването му.
Този път предварително си бях решил в неделя да сме на филийки, но не обикновени пържени, а на пълнени пържени филийки.



Предварително смесих малко конфитюр от сини сливи с намачкано сирене.
С тази смес намазах една филийка и захлупих с друга.
Друга-намазах само със сладкото и пак захлупих.
Трета- намазах със сирене и пак отгоре- друга.
Притиснах ги леко и ги оставих през нощта да престоят.








Две яйца с три препълнени суп.лъжици кисело мляко, в което е добавена 1/2 ч.л. сода, се разбъркват добре. Сместа е доста гъста.









Филийките се потапят в нея, оставят се хубаво да се напоят и се пържат в много мазнина - поне 2 пръста. Тясна дълбока касерола е най-подходяща, макар че се пържат една по една до хубаво зачервяване. След първоначалното загряване силата на котлона задължително се намаля с 1/3.



Моите слепени филийки бяха само 3, та затова артиса доста от сместта яйце и кисело мляко. Няма да се изхвърля я - добавих 1 ч.л. захар, малко ванилия, 1/2 ч.л. бакпулвер и брашно - до получаване на гъсто лепкаво тесто (като за бухти).


 С чаена лъжичка се гребва от сместа и се пуща в загрятото олио.
 Пържат се до зачервяване.

  Така се получиха и галушките.












Поднесени с пудра захар и конфитюр са страхотни.











А за пълнените филийки няма да говоря - бяха дзверски вкусни.

Истинска неделна закуска.