понеделник, 7 март 2016 г.

Сирене по шопски


Какво толкова - ами обикновено "сирене по шопски" - едно ястие или предястие невероятно попадение на едновремешния "Балкантурист" горе долу от времето когато съм раждан. 
Надали има нашенско семейство, което да не си го е приготвяло и в което да не се харесва. 
Затова няма да пиша истории за него, а просто ще споделя как си го приготвяме в къщи - все на някого ще бъде от полза. Става бързо, винаги може да спаси положението, и въпреки това доста често го пренебрегваме незнайно защо.

За едно гювече (една порция) са необходими - 1 голям обелен домат,разделен на две половини, 180 грама сирене (за предпочитане овче, но и кравето става), 1 яйце, 25 грама масло, щипка чубрица (риган) и поне 25 мл ракия (или спирт).
Изпълнението е адски простичко:

Половината домат се нарязва на тънки резенчета, а другата половинка на ситни кубчета. Сиренето се реже на плочки.
На дъното на гювечето се слага половината масло и се нареждат шайбите домат. Върху тях сиренето, но така че в средата да се получи вдлъбнатина. Слага се и другата част от маслото, нарязана на ситни кубчета.
Във вдлъбнатината се чуква яйцето, поръсва се с чубрицата; слага се още едно парченце масло.
И заминава да се пече във фурната за 20-а минути на 200 С.


 Гювечето се поставя в керамична чиния, алкохолът се налива около него и се запалва при поднасянето на масата.П.П. в този вариант яйцето става твърдо. 
Предпочитаме го с рохко яйце. Затова гювечето се запича във фурната, без да се слага яйцето. След 15-20 -а минути печене, гювечето се вади, чуква се яйцето и се пече още 5-7 минути.
Така доматите и сиренето се опичат по-добре, а яйцето остава рохко.

П.П. и никакви микровълнови, никакви доматени пасти или домати от консерва.