четвъртък, 4 февруари 2016 г.

полезен съвет - марината за месо

Който често готви и маринова месо, често има и проблем с подправките.
Затова от години съм възприел метода да си ги приготвя предварително в един буркан и когато свърши, наново.
Тук ще дам един мой вариант, подходящ както за барбекю, така и за печено месо:

2 супени лъжици червен пипер
2
суп
ени лъжици кафява захар 1 супена лъжица кимион
1/2 супена лъжица млян кориандър 
1 ч.л. мащерка (или риган)
1 ч.л. черен (или бял) млян пипер
1/2 ч.л. чили (на ситни  люспи или лютив червен пипер)
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. куркума

Всичко това се омесва и си стои в бурканчето. 
Ползвам го за поръсване на месото.
Понякога като ще се пече месо вземам от тази смес, добавям и 1 ч.л. горчица и 1-2 с.л. олио и след като се овкуси, заминава на скарата.
Па и винаги може да се добави по нещо - важното е, че всеки път не се налага да се търсят подправките, а буркана е под ръка...