вторник, 2 февруари 2016 г.

Домашна шунка от цял свински врат

























По моя преценка това е най-сполучливият вариант на домашна шунка, който съм правил досега - от как съм се сдобил с шунковара. Попадението дойде с цяло парче свински врат.

Необходимо е цяло парче свински врат с тегло около 1 кг, което внимателно с остър нож се оформя на цилиндрично парче с формата на шунковара.
Подправките - 22 грама сол, 2 даф. листа, 1 с.л. захар, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна черен пипер, 1 с.л. соев сос, 100 мл вода и 100 мл бяло вино
 Всички подправки се смесват в тенджерка, завират добре и като изстинат се прецеждат през цедка с домакинска хартия.
 Течността за мариноване се инжектира в парчето месо и то се слага в шунковара.
 Ако е останало от нея се долива отгоре.
 Затваря се с капака и заминава поне за 48 часа на хладно.
П.П. Парчето врат след оформянето остана точно 820 грама.
 След тези 48 часа се изпълнява стандартната процедура по варенето - 2 часа на температура в рамките на червеното на термометъра, след достигане на тази температура. Проверявах и температурата вътре с друг термометър - в общи линии от достигането на първоначалното затопляне - все бе в рамките на 72-74 С.
  
 След сваряването - бързо охлаждане в ледено студена вода за около 30-а минути и пак в хладилника за поне 24 часа.

Страхотно добре се е желирало.
Желето ще влезе в някаква работа.
 Следва внимателно изваждане на цялото парче месо - ароматът е неустоим.
Почистваме от желето и подготвяме за рязване. 
Наистина изглежда неустоимо.
 Страхотен цвят, невероятно крехко и сочно месо - най-важното наистина сочно, каквото очаквах.
 Вкусът е ... ами направо на магазинска варена шунка, каквото ...






Дзверски вкусно! 
Струваше си усилията ... 








03.02.2016 год.
П.П.

В интерес на истината, след като престои малко в хладилника, на мястото на среза става леко сивкава и онзи хубав червеникъв цвят изчезва.
При новото срязване, отново се появява хубавия цвят.
 Обяснимо е - няма консервант или оцветител.
 Изобщо не се отразява на вкуса.