петък, 5 февруари 2016 г.

полезен съвет - за икономични пуешки пържоли

 Пуешкото месо, особено пуешките пържоли, набира все повече почитатели. И в същото време, цените им "хвърчат". Преди 3-4 месеца ги бях "срещал" на 14-16 лв/кг, а в момента вече държат една твърда цена - 19 лв/кг.
 Е няма да дам 19 лв за кило пържоли - ще си купя поне 2 кг и нещо свински врат, ама кат ми се иска и пуешко?
 Има лесно решение - все още пуешките бутчета са по 5,60 лв за кг.
 И така купуваме си пуешки бутчета (3,3 кг бутчета на цената на кг пържола).






 Необходими са ни освен бутчетата ей тия инструменти - остър нож и най-обикновени клещи.













 Обезкостяват се пуешките бутчета с острия нож и се отделя централната кост. 













 Изрязаната пържола се слага с кожата надолу, притиска се с лявата ръка , а с дясната и с клещите се изскубват безмилостно сухожилията едно по едно.











За отрицателно време се получават страхотни пуешки пържоли,  на които цената им е около 6 лв/кг, както и поне 300-400 грама ситно нарязано месо и при това с различни останки - кости, сухожилия и др.п. изрезки, от които може да се направи чудесен бульон....

С този съвет - слагаме край на скъпите пуешки пържоли!