понеделник, 15 февруари 2016 г.

Пуска само рецепта



Необходими продукти:



Прясно свинско месо – равни количества от бута, плешката и шарено месо от гърдите. В никакъв случай не се използва сланина. Може само да развали крайния продукт.

Пуски – средно една поема около 1,5 кг



Подправки, давам ги в разчет на 1 кг месо



Сол – от 35 до 45 грама(колкото повече толкова по-добре)

Черен пипер – 6 грама

Кимион – 3 грама (може и малко повече)

Нарязан на ситно праз – зелената част        -  около 30-40 грама

Захар – 8 грама

Около 30-50 мл уиски (може водка или друг твърд алкохол)



Нарочно коригирах количеството на солта. В никакъв случай не трябва да е по-малко от 35 гр. на кг, но това намалено количество сол може да сложи в пуски, които ще се съхраняват, например, във фризер след 3-4 месечно съхнене и зреене. Тези, които ще се съхраняват по традиционен начин - в пепел, на хладно място, задължително солта трябва да е между 40 - 45 грама.



Приготвяне:

Охладеното месо се нарязва на едри произволни късове (3х5 см) като се почиства от ципи, сухожилия и др.п., смесва се със солта, подправките и алкохола. Омесва се хубавичко в продължение на 10-15 минути и се оставя в емайлиран съд на хладно – поне за 24 часа.
(Тънкостта е да не се режи на еднакви парчета, а именно - на произволни...)

Сетне се пълни в мехура, най-лесно става или през фуния или както като се отреже малко парче от горната част на мехура и месото се натъпква с ръка. Важното е да не остане въздух.


Сетне се връзва яко като при необходимост може тук таме да се бодне с игла - да излезе въздуха от нея... и месната топка отива да си виси на саръка, на хладно и проветриво място.


Приблизително 2-3 месеца са й достатъчни и преминава на съхранение в дървесна пепел. В нея могат да си седят до следващата зима.

Другият начин на съхранение е във фризер, но честно казано не съм пробвал - не остава за фризера.


Тука е пълната публикация "ПУСКА ИЛИ ОДА ЗА ПУСКИТЕ"

Няма коментари:

Публикуване на коментар