събота, 9 януари 2016 г.

Зеленчуков гювеч

























Това е ней-лесният и мързелив начин да се направи постен зеленчуков гювеч, който става и като самостоятелно ястие, а в моя случай като гарнитура към нещо месно.Понякога е по-добре месото да се сготви отделно, за да се запази натуралния му вкус..., а зеленчуците да се приготвят отделно.
Например, страхотна гарнитура към заека ми на фурна с бекон и вино.

Продуктите са ориентировъчни: 250-300 грама печурки; 2-3 моркова; 1-2 корена пащърнак; една глава чесън; 6-8 главички лук; 2-3 картофа; 1-2 домата; сол и черен пипер на вкус;  риган, джоджен, червен пипер; може и чили и задължително олио или зехтин....

Изпълнението е простичко:


 В голяма тава се слагат нарязаните продукти: 
 картофите на 4-6 парчета, лука или на половинки или на четвъртинки; гъбките на по две; морковите и пащърнака на кръгчета и т.н. 
  Сипва се солта и подправките, залива се с мазнинката и се размесва с ръце. Те са най-подходящи за тази цел.








 Всичко се изсипва в леко намазнен гювеч. 










 

Отгоре се нареждат кръгчетата нарязан домат, затваря се и заминава във фурната.

 Фурната е студена, слага се гювеча и се включва на 200 или 220 С и се забравя почти за 2 часа.
  По някое време може да се махне капака и да се допече отворен, за да хванат зеленчуците отгоре коричка.





Невероятна вкуснотия...  Разкошно ястие или мезе - кой както го възприеме... и при това за 5-6 човека на цена около 4,50 лв от зор ...