четвъртък, 28 януари 2016 г.

Дръжки от спанак - да ги оползотворим



























Нещо, което стана изключително вкусно и полезно и което по-скоро е за графата полезни съвети, ама ...
На пазара при нас вече има изобилие от спанак на цена 3 лв/кг - непочистен, дръжките и коренчетата. 
Обикновено го мием, изрязваме дръжките и ползваме само листата. 
Този път ми дожаля за дръжките и изрязох само коренчетата - останаха ми цели 160 гр. дръжки, които бихоха старателно измити още веднъж и с остър нож наситнени.
Не че не могат дръжките да влезнат в една супа или в нещо друго, но този път се превърнаха в кюфтета на скара и пържени апетитни бухти.


В купата с наситнените дръжки се чуква едно яйце, добавят се 2 с.л. с връх оризово брашно, 1 ч.л. кисело мляко с малко сода, малко сол и ч.п. на вкус и тестото е готово.
Прецених, че 2 яйца ще са му по-добре и добавих още едно.










Всичко това се разбърква и оставя да си почине малко - поне 15-а мин.

Консистенцията на тестото трябва да е гъста.






Приготвих ги в два варианта:


 Част от тях опекох на грил - тигана .

Станаха страхотни кюфтенца.

Дори и без каквато и да е мазнина.













 Другата част изпържих в малко мазнина.
 Станаха страхотни спаначени "бухти"...


И в двата варианта Дзверски вкусни.

Много здравословни и при това без глутен...