събота, 31 октомври 2015 г.

АГНЕШКИ ДЖОЛАНЧЕТА с булгур и ориз

Това ще е първата публикация от Цикъла "От старите тефтери" - сготвено преди години, записано, но не снимано. И то поради причина, че по това време нямаше такива хитри машинки, а имаше обикновени фотоапарати с лента и ако някой те видеше да хабиш скъпа лента за някаква манджа... най-малкото щяха да те сметнат за луд. 
Останалите ще ги пущам, когато има време за преписване и няма време да бъдат сготвени  отново по някаква причина.

ПРОДУКТИ:

4-5 агнешки джоланчета (по 1 бр. на човек);

По ½ ч.ч. булгур и ориз

1 голяма глава лук, 4-5 скилидки чесън

2-3 моркова нарязани на ситни кубчета

Сол, черен пипер на вкус, по ½ ч.л. мащерка, джоджен и риган



ПРИГОТВЯНЕ:

Ястието е готвено в няколко варианта и във всеки от тях си има своите предимства:



В-т 1: най-трудоемък:

Джоланчетата се овкусяват със сол и черен пипер и се оставят да престоят няколко часа в хладилника.

Загрява се зехтин – около 50 мл и в него последователно джоланчетата се запържват до зачервяване. Прехвърлят се в тенджера под налягане с около 800 мл вода и се варят около 30-а минутки.

В същия тиган от джоланчетата последователно се запържват чесъна, лука морковите, ориза и накиснатия и оцеден булгур като се добавя съвсем малко вода около 1 чаша. И тигана с полуготовите продукти се маха от котлона.

Полусварените джоланчета се прехвърлят в тава за печене, а прецедения бульон от варенето се добавя към запържения ориз и булгур. Слагат се и подправките. И с всичко това се заливат джоланчетата в тавата.

Пече се на предварително загрята на 180-200 С, до готовност ( между 45-60 минути) в зависимост от фурната.



В-т 2: относително опростен:

Джоланчетата само се запържват, веднага след тях, както е описано по-горе, лука, чесъна,  ориза, ливват се около 4 ч.ч. и подправките и това всичко заминава в тавата , която се завива с фолио и се пече във фурната – първоначално 20-30 мин. на 220 С, а сетне поне час на 180 С. Проверява се по някое време, маха се фолиото към края на печенето и се дозапича.



В-3: за тези, които не искат да си играят твърде много – само в тенджерата под налягане:

Подготвят се продуктите.

Самото запържване се извършва в нея – първо лука, чесъна, морковите, джоланчетата, ориза и булгура, общо не повече за 10-а минути. Доливат се 4 ч.ч. вода или бульон. Подправките и се вари около 45 минути.



В общи линии става много вкусно във всеки един от тези варианти.

Диетична пилешка дроб сърма


       
   Продукти

За дроб сърмата

400 грама пилешки дробчета
200 грама сварено пилешко месо
2 глави лук, 1 скилидка чесън
1 ч.ч. ориз
½ ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол, по 1 ч.л. риган и сух джоджен,
1 с. л. Универсална подправка от сушени зеленчуци
2 с.л. масло

За заливката
3 яйца
2 с.л. оризово брашно, 1 с.л. масло

Приготвяне:

Тавичката 25х25 см се намаслява добре с част от маслото.

Свареното пилешко месо се накъсва на парченца.

Дробчетата се почистват и нарязват на късчета – слагат се в купа и заливат с вряла вода. След 10-а минути процедурата се повтаря.

Оризът се изсипва в купа и залива с вряла вода (водата не се изхвърля, а се запазва).

В тигана се слагат ситно нарязания лук и чесъна и се задушават за 10-а мин. с вода, колкото да омекнат.

С решетеста лъжица в тавата се слагат месото, дробчетата, ориза, подправките, заливат се с 3 ½ ч.ч. топла вода и всичко хубаво се разбърква.

Пече се във фурната на 180 С, като след първите 10-а минути поне един се разбърква. И повече не се пипа. За около 35-40 мин. почти достига готовност.

В това време се приготвя заливката.
В тигана се загрява маслото, добавя се оризовото брашно и водата от накиснатия ориз и се прави нещо като гъст сос бешамел.
Като поизстине в него се чукват трите яйца – леко се осолява и опиперява.

Сосът се излива върху дроб сърмата и се пече до зачервяване - (около 15-а мин.) на горен реотан (или на вентилатор – зависи от фурната, като се намаля на 160 С).
(Върви си с кисело мляко при сервирането).

                                                                                                                                               

Вкусно и евтино - има няма 5 лв.

Забележка: Рецепти за пилешка дроб сърма бол из нета, но тази се отличава с напълно диетичния си начин на приготвяне: няма пържене, излишни мазнотии и т.н., дори и глутен...

петък, 30 октомври 2015 г.

Руладини "Стефани" с гъбен сос


Е, и това няма да е рецепта, а просто една вариация на тема популярното руло "Стефани", но в индивидуално изпълнение и за това твърде различно.
Всеки си има собствени предпочитания към приготвянето на руло "Стефани" и за това ще бъда по-кратък: де факто това си е рулото, но направено на няколко индивидуални рула - по едно за човек и вместо с цели (или половинки) - с нарязани на по кубчета варени яйца; по същия начин и останалите продукти - моркови, кисели краставички. Различното е в добавката в плънката на нарязани и задушени гъби и малко лук.

В действителност се оказа и много "бюджетно ястие", защото във всяко индивидуално руло могат да се вложи повече плънка.

Продукти: те са ориентировъчни за 4 рула, но зависи от големината и т.н. 
600 гр. кайма, овкусена с черен пипер и сол, 1 /2 ч.л. кимион (считам, че за това ястие каймата трябва да има минимум подправки).
по 1 варено яйце за всяка руладинка; 4-5 кисели краставички; 4-5 моркова; около 300 грама гъби печурки (може и повече- сосчето ще стане по-богато); 1 глава лук нарязан на ситно и 1-2 ск.чесън; сол и черен пипер.
(намирам, че другите подправки са излишни - така се запазва по-добре вкуса на изходните продукти).

за соса: 3-4 с.л. брашно, поне 1/2 л прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, и бульон печенето (както и част от гъбите).

Изпълнението е простичко:
Каймата се разделя на 4 равни части и от всяка се оформя нещо като плоска питка.
В тигана в загрята 1-2 с.л. мазнина се задушават до полуготовност последователно ситно нарязания лук, чесъна, кубчетата моркови, гъбите и накрая за кратко се добавят и нарязаните кисели краставички. Овкусяват се с малко сол и черен пипер.
Сварените яйца се нарязват на кубчета и омесват с изстиналата плънка, като преди това внимателно се отделят 2-3 с.л. само от гъбите. (Ако някому се вижда трудно, могат да се отделят пресните гъби и сетне да се задушат самостоятелно.)  За по-лесно, и плънката се дели на четири равни части и се поставя върху каймата и внимателно се завива на руло, което се поставя с шева надолу в обилно намаслена тавичка за печене.

В тавичката се налива около 1 пръст водичка и заминава да се пече в предварително загрята фурна на 180 С-200 С за около 40 минути. 

В това време се подготвя бешамеловия сос излишно е да го описвам, в който се добавят и отделените гъби. Става доста гъст, но няма страшно. 
Тавата се вади от фурната и гъбения сос се излива в нея като леко се разбърква. Ако има нужда, се дабавя още малко прясно мляко. Ако е редичък, няма страшно - ще постои вместо още 5 минути във фурната - цели 10 и ястието е готово.

Тука изобщо не споменавам такива екстри като наръсване с настърган кашкавал и др.п., както и други добавки.


Сервира се индивидуално - по едно руло с много сос.



Най го харесвам в ей този вид:


Много лесно, ама защо писах толкова не ми е ясно ...
Пък цената няма да я коментирам - около 7 лв, а в интерес на истината, едно руло дори идва доста големичко за сам човек.

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

ЗА ШУНКИТЕ или как се прави шунка?







Отдавна възнамерявах да направя подобна публикация, но се оказа, че за шунката и нейните разновидности има твърде много информация поради многообразието на вкуснотията.
Затова в момента само ще маркирам, че под шунка до преди няколко десетилетия се е разбирало единствено осолен и изсушен свински бут (по специална технология) и много по-рядко – пак осолен, но след това варен и сушен.

В момента това изделие е твърде скъпо, а на пазара изобилства от друг „месен” продукт с фирмата „шунка”, който в действителност дори не може да се нарече пресована шунка. Прави се от всякакви меса, от пуешко (признато е за шунка в САЩ), от пилешко и т.н. И ще се спра именно на този вид "шунка".

Често в печата могат да се видят заглавия от рода на „Правят шунка от вода” и др.п. И което впрочем се оказва, че не е далеч от истината.
След доста усилия, мисля, че успях да събера поне малко информация и да повдигна завесата над „тайните” на производителите, които те съвсем ревниво пазят.

И така, оказва се, че в основата на производството е т.нар. „комбиниран препарат за инжектиране”, който се среща под най-различни производствени наименования.
Предназначението му, според крайния резултат, е да осигурява много добро свързване на добавената вода (рандеман 160%), отлична консистенция, цвят и вкус. Приготвената с негова помощ шунка не изпуска вода дори при вакуумиране.

В описанието за необходими продукти за производство на варена шунка на един производител дословно е записано следното:
„Вода/лед; Препарат; Готварска сол; Натриев нитрит; Овкусител за шунка”

Съдържанието на препарата е описано като: картофено нишесте, соев изолат, стабилизатор /Е451/; сгъстител /Е407/ и изоаскорбат.

А рецептурата за приготвяне на 155-165 кг варена шунка е дадена по следния начин:

Нетлъсто свинско месо 100 кг (90-95 кг на парчета + 5-10 кг мляно) (не се изключва употребата на МОМ), 45 кг студена вода и 10 кг лед; 4,00 кг комбиниран препарат; 3 кг готварска сол; 15 г натриев нитрит и се препоръчва овкусител за шунка (обикновено мононатриев глутамат – количеството е по преценка).

Първосе приготвя солов разтвор като към смес от 45 кг студена вода и 10 кг лед се добавят 4 кг от препарата и сместа се разбърква интензивно до пълно разтваряне. Полученият разтвор е леко мътен, а към него се добавят 3 кг готварска сол и 15 г натриев нитрит и отново се разбърква до пълното им разтваряне.

След това този солов разтвор се инжектира на два пъти чрез автоматичен многоиглен шприц или с ръчен шприц, ако месото е на по едри парчета (около 200 гр). Остатъкът от соловия разтвор се добавя към месото в тумблера. Вторият начин е с бъркачка: смляното на ситно месо се поставя в нея и към него се добавя на части соловият разтвор. Обработката е  следната:  15 мин бъркане и 45 мин почивка, и пак така още два пъти. След това месото престоява 10-14 часа на студено. Преди пълнене в обвивките или кутиите се препоръчва още едно разбъркване от 5 мин.

След това следва процеса на варене в камера при температура 76 С, за да достигне сърцева температура 68-70 С и т.н.,  сетне охлаждане и т.н.

Изрично е записано, че „Максимален резултат се постига, когато инжектирането и тумблирането се провеждат при ниски температури между 0°С и +4°С. Използвайте само добре охладени суровини и солов разтвор. Тумблерът трябва да работи в помещение с охлаждане.”

В тази технология на производителя са пропуснати някои съществени елементи – за месото и МОМ, които се слагат, за останалите добавки, оцветители и консерванти. Те могат да се видят на етикета на производителя.

Та в общи линии това е отговора на въпроса – как се прави шунка?
Всеки може сам за себе си да направи избора с какво да се храни. За себе си съм го направил - предпочитам домашната, която по-скоро е вид чист колбас, отколкото шунка.
А за останалото за шунките и правенето, живот и здраве, ще отделя други публикации …==============================

По материали от Интернет и снимки от там...

Домашна сланинка




























Кой ли не си е приготвял вкусно и ароматно парче сланинка? Сигурно и всеки си има собствен метод (защото то рецепта няма). Затова ще споделя как я приготвям:

1-ви вариант: традиционен:

Сланината се нарязва на правоъгълни парчета с размери 10х5х3 см или поне приблизително.
Подготвя се солен разтвор: морска сол и вода в съотношение около 300 гр сол на 1 л вода. Слагат се 1 даф. лист, няколко - 10-а зърна черен пипер, едно-два бахърчета и 1 карамфилче. Всичко това се кипва в тенджерка на котлона, прецежда се и оставя да изстине добре.
Нареждат се парчетата сланина в емайлирана тенджера, залива се с маринатата, слага се нещо отгоре - например чиния и "забравя" на хладно за не по-малко от 48 часа.
След това всяко парче се подсушава, овалва в смес от подправки: червен пипер, черен пипер, счукан дафинов лист и задължително нарязаната на много ситно зелена част на глава-две праз.
Увива се всяко парче в домакинско фолио и оставя за 24 часа в хладилника.
Чак след това - във фризера.

ІІ-ри вариант:
Той е като първия, но се различава по това, че когато заври соления разтвор, се пущат  вътре парчетата сланина буквално за 2-3 минути. Вадят се, пак с нещо се притискат да се оцедят и "да си почиват" поне за 48 часа. И пак се повтаря процедурата с овкусяването - може само с малко сол и ситно нарязаната зелена част от праза.

В този втори вариант става направо невероятно вкусна и по крехка

Наистина се топи.

сряда, 28 октомври 2015 г.

ПАНИРАНИ ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ




Много се чудих как да я кръстя "рецептата" и накрая се спрях на това име, но и друго би било подходящо.

Продукти:
Продуктите са ориентировъчни - от посочените по-долу излезнаха горе долу 4 порции.

2 тиквички
250 грама кайма (смес)
1/2 глава лук, нарязан на ситно
3-4 скилидки чесън
1 купичка майонеза
2 яйца
сол, черен пипер, кимион, риган - на вкус
галета и брашно за овалване
олио - около 3/4 ч.ч.

Приготвяне:
тиквичките се нарязват на кръгчета с дебелина около 1 см. И за ножа за чистене на чушки вътрешностита са отстранява
и се получават едни ей такива кръгчета





посоляват се леко, опиперяват се и се оставят да престояват.
В това време лука се нарязва на ситно, издълбаното от тиквичките - също.
В малко олио се запържва нарязаният на ситно чесън, сетне и лука и вътрешността на тиквичките. Слага се малко водичка и се оставя да се задуши. Съвсем леко се осолява, опипурява. Когато остане на мазнина, се оставя да изстине.
В каймата се се слагат подправките - черен пипер, кимион, риган и се добавя изстиналата смес от лук и вътрешност на тиквичките.
Хубаво се омесва.
Взема се по малко кайма и се пълнят тиквичките като добре се натиска - стават едни ей такива:

                                

Овалват се обилно в брашно и се оставят брашното да дръпне.
След това- обилно в майонезата и в галета.
(Забележка: майонезата е от моята - домашна, а галетата - сух хляб смлян в блендера и пресят).
 

                                                                                                                                                                                                       

Оставят се в хладилника за известно време и сетне се потапят в разбитите яйца

                                                                                                                                                                                                   

и се пържат в загрятото олио (като котлонът се намалява на 2/3 от силата)                                         



хубаво като се зачервят се вадят върху кухненска хартия да поеме мазнината                                 



Поръсват се с накълцан копър и магданоз и се сервират с млечно-чеснов сос                                                  



А ето ги и нарязани - нещо страхотно се получава - и предястие и основно кой както го възприема                                                                                                                                                                 



Вървят си и със студена бира, и с бяло вино, и дори с любимия ми бърбън  :yahoo:

вторник, 27 октомври 2015 г.

БУТЕРОХЛЮВЧЕТА със свински врат

Рецептата не е някакъв оригинал, още повече, че идейката ми дойде след разкошните бутер изделия на bluemoon. Така разкошно бе "облякла" едни кремвирши, че ... три дни ги сънувах. Но точно пък този "месен" продукт не го кусвам... И реших да направя експеримент... и той взе че стана сполучлив-

Продукти:
400 гр бутер тесто;
 400 гр. свински врат;
черен пипер, сол на вкус;
дижонска горчица,
домашен кетчуп - няколко супени лъжици.
 И някаква зелентия за наръсване (ползувах магданоз).
Бутертестото се оставя да отпусне и се разстила върху собствената му хартия.Намазва се с четка целият лист тесто с дижонска горчица (количеството зависи от вкуса - аз я обичам и затова намазах по-обилно).
Свинският врат се нарязва на изключително тънки парчета и се начуква яко- за да изтънее още повече и тогава се овкусява с ч.п. и сол.
Парчетата месо се наруждат върху тестото. Отгоре се намазват с кетчупа и поръсват със зелентията.
С помощта на хартията се навива на руло. И се слага във фризера - за около 1 час - да стегне.
Фурната се загрява на 180 С.
Рулото се вади и се нарязва на парчета с дебелина около 1 см (излизат 16 парчета).
Нареждат се върху хартия за печене в тава и във фурната.

За около 20-а мин. са готови.
Уф, обяснението ми отне повече време, отколкото го правих.
Резултатът е потресающ.
Трябва само да се оставят малко да поистинат преди да се сервират. Стават и като предястие и като основно...

понеделник, 26 октомври 2015 г.

ВАРЕН ОМЛЕТ



Днес пак пробвах в мултитенджерата една яйчена рецепта. Нищо особено, но с потресающ резултат.

4 яйца, по около 50 грама настърган кашкавал, сирене (и една позабравена и позасъхнала гауда); 1 к.ч. прясно мляко, сол и черен пипер на вкус. щипка див риган.

Всичко това се разбива да стане еднородна маса и се изсипва в плик за печене. Плика се слага в купата на мултито, добавят 2-3 чаши вода, а горният край на плика се защипва с капака на тенджерата. На режим - варене на пара - за един цикъл.
Вади се след това, оставя се да изстине и се реже на филийки ... Много вкусно
 
Става и в обикновена тенджера....
:yahoo:

неделя, 25 октомври 2015 г.

РУЛЦА от пилешки дробчета в прошуто




                                                                                                                                                          Какво пък има толкова да се пише за пилешки дробчета в прошуто ? - вземаш дробчето, увиваш в резена шунка и печеш и да ти е вкусно ... :P
Да ама не, както казваше един известен ...

Та за един малко по-различен начин на приготвяне:

пилешките дробчета се разделят на две части, заливат с 1-2 с.л. соев сос и сос уорчестър и малко черен пипер и се оставят за час, два да се мариноват.

След това се заливат с вряла вода и оставят за няколко минути. Водата се излива и отново се заливат с вряла вода. И така 3-4 пъти. Променят цвета си и леко се стягат.

Парченце дроб се слага в единия край на резена шунка заедно с резенче кисела краставица, може сушен домат или пък някакво твърдо сирене (правих ги във всички варианти) и се навива на стегнато руло.

Пекат се максимум за 15-а минути на 180 С.

Резултатът е изумителен - от 6-ма пробвали нито един не позна дробчетата - всички бяха убедени, че рулцата са с някакъв пастет или терин .... :yahoo:

САЛТИСОН (желирано пилешко)



Салтисон! Виждал съм го по куп руски кулинарни сайтове - say7.info, gotovim.ru, povarenok.ru , но някак си нещо не ми грабваше окото и все се отнасях скептично към крайния продукт. Още повече, че не си падам много много по пилешкото.

Онзи ден попаднах на прИмоция - пържоли от бутчета без кожа и каквото и да е  друго . Не ми се печаха, та се сетих за руската рецепта и реших да си я изпълня в мой вариант - в мултитенджерата.
Навсякъде дето съм я срещал като рецепта приготвят месото на водна баня.
А какво й на мултито? ...
И така:

Продукти:

около 1 кг обезкостено пилешко месо  и без кожа
10-на зрънца черен пипер и 1/2 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. сол (винаги е на вкус)
3-4 скилидки чесън нарязан на ситно
2 пакетчета желатин

(могат да се сложат и други подправки, но предпочетох само основните продукти).

Приготвяне:

Пилешкото се нарязва на едри парчета и се слага в купата на мултито. Слагат се чесъна, зрънцата черен пипер и едното пакетче желатин и се разбърква.
Затваряш и включваш бутона "подгряване".

Ами това е ... Направих го сутринта и след това се замъглих цял ден по разни задачки. Прибрах се надвечер, но за месото се сетих след 19,00 часа. Направо се беше поразкапало и пуснало доста сок.
Пресипах сока в друга купа, а месото натиках в отрязана бутилка от безалкохолно.
В микровълновата за 30 сек разтопих с малко вода и част от сока второто пакетче желатин, добавих още малко сок (общо около 3/4 ч.ч. и залях месото. С дръжката на дървената лъжица леко разбърках, за да се разпредели сока равномерно.
Отгоре сложих стреч фолио и едно бурканче сладко - за тежест.
И в хладилника - до другата вечер (но след 5-6 часа е готово).
Бутилката се разрязва, вади се желираното месо, реже се на шайби и хоп на масата ...

Невероятна вкуснотия ...

събота, 24 октомври 2015 г.

БЕЙБИ ОКТОПОДЧЕТА С ПАСТА



                                                                                                                                                     Продукти: за 4-6 порции
около 0,7 кг пресни бейби октоподчета

300 гр паста (по избор и желание - аз ползувах "пеперудка")
около 100 гр обелени и нарязани на ситно домати

подправките - основно на вкус и все пак: 1 гл.лук, 1 морков, 5-6 скилидки обелен чесън, 1-2 даф. листа, 1 карамфилче, 5-6 зърна ч.п., и толкова бахар, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 с.л. нарязан пресен магданоз,
зехтин, лимонов сок, 1 ч.л. черен пипер,


Приготвяне:

На бейби октоподчетата:
добре се измиват и почистват.
В тенджера се кипват около 1,5 л вода, в която се слагат 1 ч.ч. бяло вино, главата лук-нарязана на 5-6 парчета, нарязания на едро морков, 5-6 скилидки чесън, зърната черен пипер, карамфилчето и дафиновия лист. Когато заври, се пущат октоподчетата и се варят на вече на -слаб огън - до готовност.
(заб. не се слага сол.Времето на варенето зависи - пробвах варианти, най-удачно е около 30 - а мин.).
Подготвя им се марината: 4-5 с.л. зехтин, сока на 1 лимон, малко ч.п., сложих и 2-3 с.л. бърбън и една идея мед. Бейбитата се прехвърлят в плик за фризер и заливат с маринатата. Пликът хубаво се разтръсва и се оставят в хладилника за 24 часа.

След престоя в хладилника:
Пастата (демек макароните) - в моя случай "пеперудките", се сварява до полуготовност в подсолена вода и бързичко се оцежда и промива на течаща вода.

В уок тиган се затопля бучка масло, хвърлят му се 3-4 скилидки нарязан на ситно чесън, след нарязаните доматчета, октоподчетата заедно с маринатата, а след това "пеперудките". Не се стърпях и ги залях с още една-две с.л. бърбън. Все пак трябва да се разбъркат един - два пъти.

За 10-на минутки всичко е ОК.

Цялата тази ароматна вкуснотия се прехвърля в голяма купа, залива се с малко лимонов сок и екстра върджин и се поръсва с накълцания магданоз.

Невероятно! Върви и с бялото винце и с любимия ми бърбън ....

МАРИНОВАН ПАЛАМУД



Описвам изцяло начина, по който мариновам паламуд (а и други подобни рибоци).

Малко по подробно за паламуда съм писал при веяния паламуд.

Продукти

2-3 паламуда
морска сол
винен оцет
зехтин (или олио)
подправки: 1 ч.л. дивисил, 10-а зърна черен пипер, 1 бр. дафинов лист, по 1/2 ч.л. мащерка и риган, малко чили (въпрос на вкус са подправките),

Приготвяне

Всъщност това е по-важната част, защото подправките действително са на вкус.
Рибоците се почистват и нарязват на шайби (дебелина един пръст).
Посипва се в емайлирана съдина малко морска сол и отгоре се редят шайбите риба.
Пак сол, пак риба и се завършва със сол.
(Може да се сложи между солта и някоя от подправките.
Съдинката престоява на хладно 24 часа. Това време е достатъчно рибата да поеме от солта. (може и малко повече - тогава ще стане малко по-соленка).
Пуща доста течност и затова тя трябва да се отлее един два пъти. Ако липсва елемента мързел, рибата може да се пренареди отново.

След 24 часа, рибните парчета се вадят и почистват от солта.
Ползувам същата съдинка и затова я сплаквам, връща се рибата в нея и залива с винен оцет - да я покрие и се оставя така - ами обикновено 2-3 часа.

След това парчетата риба се вадят, подсушават и внимателно се обезкостяват.

В това време е приготвя т.нар. "марината".
Зехтинът (респ. олиото) се загрява в тиган (касерола) и в него се пущат всички подправки. Внимателно - не трябва да се "пържат", а само да се загреят... Оставя се да изстине и се прецежда през марля (кухн.хартия и т.н.).

Рибките се нареждат в съдинка и заливат с изстиналия зехтин.
Най-добре е да пренощува ден-два в хладилника и е готова за ядене. След третия ден вече е напълно овкусена.

И една хитринка: за да не става зян зехтина, предварително паламудените парчета се нареждат в съдинката, заливат се с него, след това се отлива и заминава за касеролата. По този начин се измерва точно необходимото количество зехтин и няма зяносване на материала.

"МУСАКА" от зелен фасул с моцарела


                                                                                                                                                         Продукти:
0коло 750 грама пресен зелен фасул (в моя случай - домашен от градината)
1 голям обелен домат
4-5 скилидки чесън
4 яйца, 300 мл прясно мляко, 2-3 с.л. брашно
около 250 грама моцарела
зелентии - нарязан магданоз, копър и т.н.
1 ч.л. сух риган, може и някоя готова зеленчукова подправка
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
в мултитенджерата зеленият фасул се бланшира заедно с чесъна и малко сол за 10 мин.
(слагаш нарязания на 2 -3 см парчета фасул  в купата, малко сол, чесъна и горе долу 1 ч.ч. вода и включваш на режим "пържене" за 10 мин.). Като пиуне - всичко е тип топ.
В намаслена товичка се нарежда ред фасул



отгоре ред домати, нарязани на тънки шайби;
поръсва се с накъсана моцарела, и всичко се повтаря, докато свършат продуктите - отгоре ред фасул и подправките



Разбиваме яйцата с млякото и брашното и заливаме подготвените продукти, наръсваме с още накъсана моцарела



печем в загрята фурна на 200 С приблизително 40 мин - до хубаво зачервяване на коричката отгоре



изчакваме малко да изстине, режим на порции и сервираме
ПП. Признавам без бой, студено е по-вкусно и е направо като мезенце или гарнитура към някое мЕсо.

петък, 23 октомври 2015 г.

ЗАБУЛЕНИ ЯЙЦА с шунка и моцарела в мултитенджерата



Нещо, което се готви страшно бързо и резултатът е потресающ

за една порция: капка мазнина, няколко кубчета шунка, няколко кубчета моцарела; две яйца; сол и черен пипер на вкус (може и друга подправка - по избор)

на дъното на купичка за крем карамел се капва мазнинката, слагат се кубчетата шунка и моцарела, чукват се двете яйца, сол и черен пипер


купичките се нареждат върху решетката за готвене на пара, слага се малко вода и се включва режима - готвене на пара.
при мене е за 30 минути, но на 20-тата минута, го изключих, защото станаха достатъчно твърди, както ги предпочитам. Може и за по-кратко, ако целта е яйцата да останат по-рохки

след 20 мин. е това:


резултатът е:



потресающ.
Невероятно вкусно и лесно.
Повече писах, отколкото - правих  :yahoo:


ТИКВЕН КРЕМ



Продукти:

  1 ч.ч. прясно мляко
  1 ч.ч. захар
  1 пакетче желатин
  0,5 кг тиква, обелена и нарязана на кубчета
  2-3 с.л. смлени орехи , 1 ванилия (по желание)


Начин на приготвяне:
•   Сварява се тиквата с вода колкото да я покрие. (отделят се няколко парченца от тиквата)
•   Добавя се прясното мляко, захарта и ванилията. и се вари още няколко минути, колкото да се разтопи захарта.
•   Цялата тази смес се пасира.
•   Желатина се накисва и прибавя към още топлата смес, добавят се и ядките.
•   На дъното на купичките за крем карамел или друг подходящ съд (чашка и т.н.) се слагат парченца от сварената тиква и се залива с крема.
•   Съдинките се слагат в хладилник за няколко часа, докато желатинът стегне.
•   Могат да се сервират направо с чашките или след като се извадят, да се потопят в топла вода за малко, да се обърнат и сервират в чинийка със сметана или други плодове.


ПЪЛНЕНА ПЪСТЪРВА





Продукти:
напълно са ориентировъчни като за четири порции
две почистени пъстърви
3-4 скилидки чесън, 3-4 главички лук (нарязани на ситно);
1 настърган морков и 1 един голям настърган домат;
(опция - към плънката може да се добавят и малко ядки, стафиди)
1 кисела краставичка, нарязана на ивици по дължина
2 лимона
по 1/2 ч.л. риган и дивисил; сол и черен пипер на вкус;

Приготвяне:
Почистените пъстърви леко се осоляват и обилно овкусяват със сока на единия лимон.
Докато рибата се "маринова", в тиган с малко масло се задушават чесъна, лука, морковите, доматите и се слагат подправките. Плънката се оставя леко да изстине.
Сед това рибките се пълнят като им слагат по една -две ивички кисела краставичка и 2-3 резенчета лимон, и плънка колкото хванат.



 Останалата плънка се изсипва в леко намазнена тавичка, отгоре рибките - върху тях още лимонови резенчета и се пече за 25-30 мин на фурна на около 190-200 С (в зависимост от фурната).



В плънката сложих цели бадеми и заедно с повечето лимони придадоха един неповторим вкус на рибочетата

четвъртък, 22 октомври 2015 г.

ПЪЛНЕНА ТИКВА С ФАСУЛ И МЕСО

Рецептата е много проста за изпълнение, но за сметка на това изкусително вкусна и ефектна.
 

Необходими продукти

1 тиква - около 4 кг. Най-добре е от тези кръглите с дебела кора. Някои им казват "свински тикви".
Това е единственият продукт, за който си сигурен колко ти трябва. Всички останали зависят от това колко плънка ще поеме тиквата. Затова ще посоча какво аз подготвих, а за това, което артиса - отделна тема и за това накрая.
И така: общо около 350 грама фасул: смесих няколко вида - бял, кафяв, червен, черен и един шарен.
50 грама нахут.
1 голяма глава лук; 1 морков; 1 червена чушка; 1 лютиво чушле; шепа чери доматчета; 5-6 скилидки чесън;
подправки: 2 с.л. сушени зеленчуци, джоджен, черен пипер, сол

200 грама пушени свински ребра; 200 грама свински гърди; 2 кърначета; 200 грама свински врат, 1 парче македонска наденица

ПРИГОТВЯНЕ
На тиквата се отрязва капачето и с дълга лъжица се издълбава като се отстраняват семките и част от самата тиква. Осолява се добре отвътре и се оставя да си "почива".

Фасулите и нахута се накисват и се оставят да престоят една нощ.
В тенджера под налягане се поставят оцедения фасул, нахут, свинските ребра, свинските гърди, нарязаните на ситно чушка, лук, чесън, доматчета. Добавя се и малко зехтин - 1-2 с.л..
Варят се до готовност.
Месото се отделя и обезкостява.
Всичко това се смесва с подправките.


кърначетата и македонската наденица се запичат на скарата. Македонската наденица се нарязва на ситно, а кърначета на едри парчета.
Свинският врат се нарязва на кубчета.
Омесват се хубаво фасула и месата.

Тиквата добре си е починала и си е "пуснала водата" - и тя се оцежда и започва да се пълни с плънката - фасул и месцата.


Важното е да се запомни - всичко хубаво се натъпква в тиквата.
Затваря се с капачето, намазва се със зехтин и завива във фолио.
И хоп във фурната на 200 С за не по-малко от 2 часа уговорка - всичко зависи от фурната).
След това се маха фолиото и се оставя да се дозапече


Трябва й около 30-а минути още и е готова за сервиране


Из къщата вече се носи неземен аромат и на всички им треперят ръцете, стискайки чинии


и след малко във всяка чинийка има следните парцета

и


От тук насетне остава само да върви пийването.

И обещаната уговорка:
От тези продукти винаги остава по малко. И на базата на останалото може да се приготви още едно ядене - например боб гулаш - по идея на Bluemoon боб-гулаш. Само дето го направих по-разному - типично по нашенски.
Отпъпихме се от фасулени манджи

ВАРЕН ОМЛЕТ

                                       Нищо особено, но с потресающ резултат.

4 яйца, по около 50 грама настърган кашкавал, сирене (и една позабравена и позасъхнала гауда); 1 к.ч. прясно мляко, сол и черен пипер на вкус. щипка див риган.

Всичко това се разбива да стане еднородна маса и се изсипва в плик за печене. Плика се слага в купата на мултито, добавят 2-3 чаши вода, а горният край на плика се защипва с капака на тенджерата. На режим - варене на пара - за един цикъл.
Вади се след това, оставя се да изстине и се реже на филийки ... Много вкусно 
:yahoo: