четвъртък, 27 август 2015 г.

Фалшиви гъби или специално пържен патладжан

Това си е за категорията "малки хитринки" в кухнята или как да стане по-вкусно, но се получи публикация. Тази година за пръв път пържих патладжан по този начин, докато в предишните години почти всяко пържене беше по този начин. Наскоро за тази хитринка ме подсети Каприс от Бул мамма. Пък и точно тогава бях издълбал патладжана за Гювеч от свинско в патладжан и си го имах на топчета. Иначе патладжана като се обели, се нарязва на кубчета...
 В зависимост от количеството патладжан са необходими едно или няколко яйца. Яйцата се разбиват с вилица, в тях се сипва малко, ама неистина малко черен пипер (на върха на лъжичката) и малко чили (счукан лютив червен пипер) и патладжанените топчета (кубчета) хубаво се овалват в тях.

 Както са в купата, се завиват с кухненско фолио и заминават в хладилника - от днес за утре (т.е. поне за 24 часа).
 За това време патладжанът попива яйцето.

Пържи се до зачервяване в маслена баня.
 Внимание! : соли се чак след изваждането! И ако не се жали яйцето - още по-добре ...

 В зависимост от подправките и вида на мазнината получава различен вкус - ту прилича на запържена риба, ту на гъби и т.н. 

 Ако човек има желание, може да махне тук таме появяващите се семчици и тогава още по-трудно се познава какво е - само дето е Дзверски вкусен. Пържен в рапично масло прилича на риба, в масло и зехтин - на гъби ...

Гювеч от свинско в патладжан

 На зеленчуковия пазар бях впечатлен от едни кръгли патладжани, огромни та чак Мутанти. Може и друг път да е имало, но този ми взеха ума - и при това на цена 0,80 лв/кг. Избирах, избирах и уж си взех най-малкия, а се оказа точно 1,200 кг. И пътьом към къщи като си прехвърлях с какво разполагам, реших, че ще направя гювеч със свинско в патладжан. След като съм правил гювеч в тиква ...

 Необходими продукти: 3а 4-ри порции:
1 голям патладжан; 400 гр. свинско от плешката; 4 глави стар лук; 1 капия; 1 картоф; 4-5 скилидки чесън; 1-2 моркова (средни); 1 голям домат; 1 ч.ч. червено вино; сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. червен пипер (може и лютив или чили за любителите на по-пикантното); 1 ч.л. риган; 

 Приготвянето:
 На патладжана се отрязва внимателно горната част и се запазва (тя ще бъде капака на патладжаненото гърне).

 С лъжичката за пъпеш (имам такава специално наточена) се издълбава вътрешността на патладжана като при дълбаенето се стремим да получим топчета (защо ще обясня отделно).
Издълбаният патладжан се осолява, напълва се с вода и се оставя да си чака реда...



В тигана се загряват 2-3 с.л. мазнина и последователно в нея се запържват нарязаните чесън - на ситно, лук и чушката на по едро; месото - на кубчета и след като месото се позапържи (мине на фазата на побеляване) добавят се и картофите; 










След картофите и червения пипер, доматите, подправките и се сипва чашата вино.
Силата на котлона се намалява почти наполовина и се оставя да си покъкри около 10-а минутки, т.е. течността да се поизпари....

Нашата плънка е готова, нека да изстине малко.












 Патладжана се слага в подходящ дълбок съд за печене, отстрани се "подпира" с парчетата лук, обелен морков и се пълни с плънката.

 Захлупва се с капачето и заминава във фурната на 180 С - поне за 2 часа. 
  Все пак на патладжана му трябва доста време да се опече ... Който е нетърпелив, може предварително малко да го свари на пара или в микровълновата, но за предпочитане си е печен ...


Желателно е преди сервирането да поизстине малко  и да се устиска на ароматите му ... Иначе като си е много топъл, направо ще се разпадне (ама кой да ти гледа външния вид при тези божествени миризми ?!)....

Цената? Ами някъде около 5,50 лв за четири порции. Дзверска му работа ...

полезен съвет

Ако сте се изгорили на печката (котлона), бързо насипете сода в съд с ледена вода, намокрете мека кърпа и я наложете върху изгореното. Повтаряйте процедурата, докато отмине паренето; този метод предпазва от появяването на мехури.

неделя, 23 август 2015 г.

БИРЕН МЕД или сладко от бира


  Като прочетох вчера из Нета, че една американка поради липса на плодове в килера и изобилие на бира, си направила конфитюр от бира, че и бизнес от това - продавала по 3000 бурканчета седмично с цена 4,50 (???? !!!!) паунда за бройка, направо изумях.

   Идеята ми хареса - аромата на хмел и сладко, е нещо нещо невероятно.

   И изобщо не се замислих повече - грабнах първото попаднало в ръцете ми кенче бира, чаша захар и пакета с пектин и се подхванах с направата.





          Експеримент първи:
Отдавна правя сладка и други подобни единствено в мултитенджерата (демек кукъра), че идва много удобна за тази цел. Изсипах бирата, включих на програмата "готвене/яхния" - с продължителност е 30 минути и като взе да се пени, сложих и чашата захар. Разбърквах няколко пъти и се сетих, че съм забравил да сложа пектина. И без да се замисля започнах да сипвам направо от пакета. Точно 3 сек. ми бяха необходими, за да осъзнах в какъв филм се вкарах - всичко стана на бучки....


И се захвана едно прецеждане, бъркане и докато не пуснах пасатора в тенджерата, нещата не се оправиха.
Да, ама вместо да стане каквото очаквах, стана нещо като мармалад.


Вижда се много добре на снимката.

Страхотно върху филийката с масло.


Върху палачинката се размаза като мед.


И много бързо бъде омахан с палачинките.










Невероятно вкусно и по-скоро дъхащо на плодове с много слаб привкус на бира. Чак тогава се сетих да видя кенчето от бирата - оказа се слаба бира с лимон и някакъв горски плод.

Хареса се, но не беше каквото си представях.

и затова последва:






         Експеримент втори:                                   
Тука вече се подходи "по-професионално" - всичко се замерва и заснима.




Изходните продукти са същите: 1 кен бира от 0,5 л, но силна "Астика", 1 ч.ч. захар (без малко) и 1 ч.л. пектин и 1/2 ч.л. лимонена киселина.


Като се насипе половин чаша захар, се слага пектина, разбърква се със захарта и се добавя останалата захар.

Бирата се сипва в купата на мултито и се включва на програма "готвене/яхния" за 30 мин.

Може и в тенджера, но трябва да е доста голяма, защото доста кипва - ще се види.


Когато бирата заври, се слага захарта (с пектина) и се разбърква малко.

Някъде около 20-тата минута сместта направо е тръгнала "да ни търси" - всичко е на пяна и е стигнало почти до ръба на купата. От този момент на- татък, трябва да се бърка почни непрекъснато.
В това време и програмата приключва 30-те минути.

Отново включваме на същата програма, но варенето и бъркането продължават не повече от 10 минути. Усеща се по бъркалката - по-трудно се бърка и като я вдигнеш, не се стича по нея. Слага се и лимонтузуто.
Изключва се след 2-3 минути и се оставя за няколко минути да изстине. От пяна става течно със съвсем малко пяна, която се отделя с решетъчна лъжица.


Пресипва се през цедка в буркан, който се затваря и обръща върху капачката си.

 Разбира се, оставя се и малко за окусване в купичка.

 Невероятно вкусно.

 Прилича на гъст мед и затова "БИРЕН МЕД" с лек дъх на хмел, сладък и ароматен.

 Става за филийка, за палачинки, за глазиране на печено месо и т.н. и т.н.










Подходящ е и за деца - алкохолът е изпарен изцяло, а има само лек бирен аромат... 

 Пък и децата обичат, кой знае защо, бирата.

 Страхотен е ...

 Просто нямам думи. 






П.П. 13.09.2015 год.

Преди кратката почивка на морето пак направих същото, но този път беше с друг вид бира. Затворих буркана обърнах го и го оставих в шкафа. Днес случайно попаднах на него - оказа се, че се е желирал напълно - направо с нож да го режеш.
Предполагам, че след като престои повече, заради пектина в него, се желира яко...

полезен съвет

При дисфункция на стомаха може да се почувства главобо­лие Изпива се една чаша мляко на стайна температура с две щипки сода. Помага - пробвано е.

Шишчета с арпа и зеленчукови телиатели

 Нарочно няма да пиша за количества, тъй като това е просто начин да се разнообрази поднасянето на иначе така любими шишчета, но които в определени моменти ни звучат тривиално.
 Трябва ни съвсем мъничко и ще се получи едно страхотно и ефектно ястие: 
  - арпа (т.е. паста с формата на ориз) - около 1 ч.ч., която се сварява с подсолена вода, прецежда се и леко се овкусява с малко зехтин и се слага на дъното на чинията като канапе.
  - една тиквичка и един морков, които се нарязват по дължина с белачката за зеленчуци на тънки ивички, които започват да приличат на телиатели. Та тези "телиатели" се запържват в малко зехтин за 2-3 минути, колкото да омекнат леко, но и да запазят част от хрупкавостта си. Овкусяват се с малко сол, черен пипер, а защо и не риганче или мащерка и т.н.
 Опечените шишчета се изнизват, смесват се с "телиателите" в купа и се сервират върху арпата.
 Простичко, бързо, лесно. Дзверски вкусно и най -важното ефектно, пък и се избягват традиционните гарнитури като варени или пържени картофи, като домати и т.н.



За горе долу едно левче, приготвихме едно изключително вкусно ястие, в което няма да заподозрем обикновените шишчета.

полезен съвет

Содата помага в борбата с пърхота: Намокрете косите си и енергично втрийте в кожата на главата шепа сода. Внимателно изплакнете и изсушете косата. Содата се ползва вместо шампоан, а тази процедура се прави при всяко миене на косата Първоначално косата може да стане по-суха, но след време (около месец) кожата ще се нормализира, ще започне да отделя естествена мазнина и косата ще стане по-мека. Пърхутьт ще изчезне.

събота, 22 август 2015 г.

Ризото с пуешко (в мултитенджерата)


Това си е за групата полезни съвети, ама какво да се прави - иска няколко думички повече за обяснения:
От маншоните за пуешката кайма, бяха отделени костите, които отидоха да се прави бульон. След обирането на месцето по тях, се събра цяло шепа - около 200 грама прекрасно сварено пуешко на мънички късчета. Бульонът бе прецеден и готов за употреба - цели 1,5 л. Прецених, че е по-подходящ за ризото, отколкото за пуешка супа, та затова и ризото с пуешко. 
2 главички червен лук, нарязан на ситно; 3-4 скилидки чесън - също на ситно; малко сол, черен пипер, 1 ч.ч. сухо бяло вино; 1 ч.ч. ориз (моят бе бланширан и затова и течността е повечко и времето за приготвяне) и 1 ч.л. риган; разбира се и отделено пуешко месо и шепа замразен зелен грах.
 В купата на мултито се изсипват две черпачета от бульона - внимателно изгребано онова най-отгоре дето е приятно мазничко и мултито се включва на режим пържене за 20 минути. Почти веднага се изсипват нарязаното чесънче и лукче и се затваря да се задушава за 3-4 минути. Сипва и ориза, разбърква се  и се оставя да се запържи - също 3-4 минутки. Сетне започва забавлението: за да се получи, са необходими 2 ч.ч. бульон и 1 ч.ч. вода, които са смесени в отделна съдинка. Сипват се 3/4 ч.ч. от бульона, разбърква се и се изчаква ориза да поеме течността. После се сипва всичкото бяло вино и пак се изчаква да се поеме. Добавят се месцето и зеления грах и процедурата се повтаря още 2-3 пъти. Преди последните два пъти програмата бе свършила и преминах на програма варене на ориз. Заедно с последната чаша течност се добавят и подправките - сол при необходимост, черен пипер и ригана.
(По същия начин може да се приготви и в тенджерата - без мултито).
Ами това е ... Страхотно вкусно ризото, зрънцата ориз са отделени едно от друго и в същото време леко кашесто, каквото трябва да е ризотото.

петък, 21 август 2015 г.

Пица на сач



  Просто това е един експеримент и никакъв случай не става за рецепта или за урок как да си направим пица - всеки си има собствен начин, както за приготвяне на тестото, така и за печенето. 
  Експеримент и при това двоен - един за тестото, да изпробвам нещо, което прочетох като полезно и втори, за начина на печене.

   И тука ще споделя само експерименталната част:

   Първо за тестото - прочетох в материалите за вълшебствата на содата бикарбонат следното: Не се безпокойте, ако нямате мая за хляб и ви е страшно необходима. Просто смесете 1 ч.л. сода с приблизително количество начукан аспирин или витамин С. След омесването тестото няма да бухне, но при печенето резултатът ще е изненадващ.
   Та този път за 1 1/2 ч.ч. брашно предварително смесих 1 ч.л. сода с 5 старателно счукани аспирина. И си замесих обикновено тесто за пицата - 1 ч.л. сол, 1 1/2 ч.л. захар и 2 с.л. зехтин.
   
  За печенето: всички в общи линии си печем пиците в тавички или на хартия за печене и то в елекрическите фурни. И все такива пици нямат онази специфична коричка отдолу на печените в пещ, а за вкуса на опушено да не говорим.
  Глиненият сач може да изиграе ролята на нагорещено дъно на пещ, а малка хитринка да даде аромата на опушеното.
 И така:


  взема се сача и с мокра хартия за печене се очертават размерите му, които трябва да има нашата пица.

 По тези размери се разстила основата от тестото, върху което ще сложим плънката.

 Оставя се хартията с тестото, а сачът заминава във фурната да загрява на 250 С.







Докато фурната загрява, върху тестото се нарежда плънката - малко доматено пюре, колбаси, нарязан домат, кубчета кашкавал, настъргана моцарела и т.н. Пръска се със зехтин и поръсва с любими подправки:


 Подготвяме и втората част от експеримента за печенето: в емайлирана излязла от употреба купичка слагаме една шепичка подправки (изсушена чубрица, мащерка, босилек), както и няколко натрошени клечки (моите бяха изсушени лозови) и една малка хартийка.

 Когато фурната е загряла, сачът се вади и бързо върху него се прехвърля наредената пица и хоп обратно. В купичката се запалва хартийката и се слага на дъното на фурната. Запалените подправки започват бързо да димят и да пълнят фурната с дим, та чак абсорбаторът се видя в чудо.
 За 13-15 мин. на 230 С пицата е готова.

  Резултатите:
 Ароматна пица с лек дъх на опушено и хрупкава коричка отдолу.
 Тестото също бе изненада: добре бухнало и пухкаво. Едвам успях да отделя едно парченце в името на експеримента - изпробвано на вкус след 24 часа и след 48 часа. Тестото не се беше изсъхнало или втвърдено, а си стоеше все едно след печеното и никак не беше загубила вкус.



Е все на някого може да му се прииска да си хапне "опушена" пица в къщи - все едно, че е от пещта ... 







полезен съвет

прочетох в материалите за вълшебствата на содата бикарбонат следното: Не се безпокойте, ако нямате мая за хляб и ви е страшно необходима. Просто смесете 1 ч.л. сода с приблизително количество начукан аспирин или витамин С. След омесването тестото няма да бухне, но при печенето резултатът ще е изненадващ. Изпробвал съв засега само с аспирин - наистина се получи хубаво бухване при печенето.

четвъртък, 20 август 2015 г.

Пържен хрупкав колиос (кольос)


На тези рибочета попаднах съвсем случайно - блеех си пътьом към къщи по пазара и тъкмо се бях загледал по едни патладжани като тикви, кат щях да се блъсна в един младеж дет носеше едни кашони  с риба... Та се пъхнах в рибното магазинче - тъкмо им доставяха куп прясна риба. 
  

  Погледа ми веднага се задържа върху рибките с екзотично име "колиос".       Полюбопитствах що за рибки са и ми обясниха, че тази година за пръв път ги получават направо от Гърция и били някакви малки гръцки скумрийки.
     







И действително са си направо някакви бейби скумрия - около 20-а см и всяка тежи почти по 50 грама.

 Купих 600 грама за 3,00 лв, почистих ги буквално за 5 мин., много лесно се чистят и започнах да им се чудя как да ги приготвя, макар че препоръката беше за пържене.  Жената рече - солиш и пържиш ... 



Е, ама не - порових се във вездесъщия Гугльо и излезнаха няколко резултата - риба "колиос", "кольос" и след "колиос" беше обяснено малка дребна испанска скумрия. И толкова - иначе се появиха куп хотели и др.п. с това име. Ни рецепта, ни дявол - дори и в специализирани рибарски сайтове... И реших да си я приготвя по моя си начин:
 След почистването и измиването рибките се прехвърлят в една голяма емайлирана купа, посоляват се с една ч.л. сол, сипват се 3-4 с.л. соев сос, 3-4 с.л. оцет и чашка вода - колкото да ги покриее и се оставят за час два на хладно.
 


След това се подсушават върху кухненска хартия и обилно овалват в царевично брашно, в което е сложена малко сол.
Оставят се за 10 минутки да престоят и брашното "да дръпне".
 В това време се разбива един белтък с 1-2 с.л. вода, рибките се топят в белтъка и отново овалват.




Този път в смес от царевично брашно с малко грис 1-2 с.л., с добавка на сол и черен пипер.

 Пържат се в загрята мазнина, в която са поставени 1-2 скилидки чесън.
 Пърженето е до хубаво зачервяване.










 Красота! При пърженето не е поемат мазнина и остават хрупкави.








После в същата мазнина може да се изпържат 3-4 картофа нарязани на пръчици.








 И да се завържи с нарязан на полумесеци лук, който след осоляването може и да се карамелизира с малко захар.












 За една порция са достатъчни 4 рибки, т.е. от 600 гр. излизат цели 3 порции - с цена от 1 лв за порция.












Никакви кости, освен гръбначната ... Лесна за хапване и дзверски вкусна рибка.

И яко носи на добре изстудено питие ...

 

полезен съвет

  Содата при необходимост може да замени шампоана за коса Налейте малко вода в содата, замесете я във вид на паста и я нанесете върху косите, след това ги изплакнете обилно. Косите ще бъдат чисти, меки и блестящи; освен това содата отстранява отлично остатъците от лак и друга козметика.

сряда, 19 август 2015 г.

Пикантно телешко върху канапе от качамак

Необходими са ни 400 грама телешко, 200 гр. царевично брашно; 100 гр. моцарела, сол и черен пипер, малко чили; 50 мл уиски (водка, ракия без аромат), бучка масло и май това е...
Изпълнението е лесно:
Телешкото се реже на две големи пържоли, леко се начуква, опиперява се и се слага в подходяща съдина и залива с уискито. Обръща се няколко пъти в течността и се оставя на спокойствие в хладилника за няколко часа. Може да се добавят и 2-3 с.л. соев сос.



В дълбок тиган се слагат 5 ч.ч. вода и се загрява до завиране. Царевичното брашно се изсипва наведнъж и бърка енергично като силата на котлона се намаля наполовина.  Като започне лопатката да прави диря, е готов. Не се соли, а в него се слага настърганата на ситно моцарела и се разбърква до разтапянето й. Добавя се и 1/2 ч.л. черен пипер.
 



 Тавичка с размери 20х25 се застила с хартия за печене и топлият качамак се изсипва в нея.
Хитрина: хартията добре се намокря, намачква се леко и тогава по-лесно за застила и заема формата на тавичката.






 Качамака бързо стяга в хладилника и се оставя там- докато дойде време за сервиране.
  В тиган се загрява 1 с.л. мазнина и две парчета телешко се запържват от двете страни максимум по 3-4 минути и се вадят върху дъска да си починат малко, а в мазнината се сипва маринатата и бучка масло. За 2-3 минути сосът е готов.

В голяма плоска чиния се нареждат парчетата нарязан качамак, върху тях се слага тънкофайски нарязаното телешко и се залива със соса.

Дзверска вкуснотия...










П.П. телешко - 4,00 лв, моцарела - 1,30 лв; цар. брашно - 0,25 лв; Май уискито идва най-скъпо - около 1,50 лв.
Ами това е ...

Наздраве! И да ни е вкусно!