неделя, 29 март 2015 г.

Да не ти стига времето .... (фотоотчет)

Признавам си, честно, било страшна работа да не ти стига времето - дори и за любими занимания ....
Затова ще направя един кратък фотоотчет от тези дни:

правих овче сирене


пекох пълнена юрдечка
накъсана и сервирана
пекох и един джолан
и едни истински катми
дробчета, език, кашкавал и масло - на фурна
И това всичко за 10 дни .... ако остане време, ще пусна и рецепти ... 
Новата седмица се очертава още по-луда - сигурно няма да има време за хапване на крак, та камо ли за готвене???!

събота, 21 март 2015 г.

Телешко с кореноплоди



Продукти:
1 кг телешко (плешка, врат); 3-4 големи картофа; 2 средни глави червено цвекло; 1 средна глава ряпа; 2-3 моркова; 1 глава целина и 1 пащърнак (може и без него, че трудно се намира); 10-а малки глави лук; сол и черен пипер; 4-5 с.л. олио.

Приготвяне: Телешкото се нарязва на късчета (като за шишчета, но не пречи и на по-едри парчета);
 За пържене ползувам чугунената тенджера, в която слагам олиото и като загрее добре, се слага месото на две три партиди и се запържва за около 10-12 мин като от време на време се разбърква. След това се долива топла вода, колкото да покрие месото, тенджерата се захлупва и силата на котлона намаля наполовина.
 В това време всички останали кореноплоди се почистват, обелват и нарязват на едри парчета, без лука, който се оставя на цели главички.
 За около 30 мин. месото остава на мазнина, тогава се пущат при него всички останали продукти, слагат се солта и черния пипер и се долива малко вода, а котлонът изключва изцяло.




 След десетина минути всичко се прехвърля в тава за печене, която се завива с фолио и тавата заминава за фурната на 180 С за около час, час и половина.







 


 Маха се фолиото и се дозапича за кратко време, колкото зеленчуците да придобият лек загар. 
(Може да се включи и на вентилатор, но тогава малко се намалят градусите на фурната).





 Телешкото се е разкапало направо, а зеленчуците са невероятно вкусни, тъй като подправките са сведени до минимум и те са отдали всичко от вкуса си, а червеното цвекло е оцветило ястието в неописуем цвят.

 Това е още едно лесно за изпълнение и вкусно ястие.

Кюфтета от гъби


Ще споделя този път едни наистина безмесни кюфтета - само от гъби и то с минимум продукти.
Необходими ни са 1 кг печурки, измити и почистени;  1-2 глави лук, нарязан на ситно; 1-2 скилидки чесън; сол и черен пипер на вкус и около 1 ч.л. сух риган; 1 яйце; галета и разбира се олио за пържене.

Приготвянето е от лесно по лесно:



В тигана в малко силно загрято олио се запържват последователно чесъна, лука и се добавят нарязаните на ситно гъби.














Задушават се до изпаряване на течността - т.е. добре да се сгъстят. Тука е и най-трудния момент, че трябва да се бъркат почти непрекъснато.

След това се оставя съдинката настрани - хубаво да изстине. Удачното е, че ползувам дълбок тиган и не се цапа друга съдина.




 
Тука издавам една хитринка - ама изобщо не обичам да давам пари за галета. Предпочитам сам да си я направя - както в случая (докато гъбената каша изстива).
В едно домакинство почти винаги има сух хляб. Натрошава се и се смила в блендера. Пресява се през сито.
Галетата е готова.
Едрите парчета, които остават в ситото, отиват при гъбите.








 В изстиналите гъби се добавят, солта, черния пипер, ригана и яйцето. И се омесват. При мене си бяха доста гъсти и не се наложи да слагат повече галета - отиде ми само около 2 с.л.
 С влажни или намазнени ръце се оформят кюфтетата, овалват се в галета и се слагат за малко във фризера - за 20-30 минути.








 Пържат се в силно загрята мазнина, която да им стига поне до половината и то до зачервяване.
Не е необходимо да се препържват.
Оцеждат се върху кухненска хартия.

Могат се сервират със зелена салата, домати или пък млечно-чеснов сос и т.н.
Въпрос на вкус.





ПП като бележка:
Тези в случая ги правих с кафяви печурки, но те пък са по-скъпички, а и не вярвам да са по-вкусни отколкото с обикновени бели печурки.


 Втори вариант:
Все пак съм си основно месоядно и направих втори вариант.
Почти половината от гъбената "кайма" отделих и смесих с 200 грама истинска свинска кайма, добавих и малко кимион и оформих пак кюфтета. Тъй като не се сетих да ги отделя, се смесиха с останалите и бяха почти неотличими - единствено по лекия аромат на кимиона. 
 Каймата почти не се усещаше и дегустаторите дори ги харесаха повече.

 Вкуснотия - дзверска.
След като не успях да ги снимам готови - кой ще те остави?!

 

събота, 14 март 2015 г.

Запеканка от брюкселско зеле и сирена



още едно изключително лесно и бързо ястие, което е изключително вкусно.

Продуктите са няколко: брюкселско зеле - около  600 грама; 300 грама сирене; 2-3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко; 1 с.л. брашно; сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган; 100-а грама кашкавал.  По желание - няколко скилидки нарязан чесън
като казвам сирена - точно това имам предвид - подходящи са всякакви стари изостанали сирена, кашкавали и др.п., в случая дори имах и парченца синьо сирене

Приготвянето е елементарно:
брюкселските зелчици се полусваряват на пара, а в моя случай - просто ги попарих с вряла вода за по 4-5 минути няколко пъти. Кво имам предвид ли? - слагат се в един съд и за заливат с вряла вода и оставят за малко. Водата се излива и отново се заливат с вряла вода. Ефекта е като на варене на пара.

          
Зелчиците се нарязват на половинки и се нареждат в леко намазнена тавичка. Обилно се поръсват с черен пипер и една идея солчица. Ръси и сухия риган. Оказа се, че си върви със зелето.
(щял да рискувам и кимион, но не го долюбват много в къщи, освен мене...)

и се слагат чесънчетата - за мераклиите





сирената се намачкват с вилица, по-твърдите се настъргват. Половината от кашкавала също.

Бращното си размива с прясното мляко, смесва се с яйцата и се добавя към сирената.







 С тази смес се заливат зелчиците, отгоре се настъргва остатъка от кашкавала и се пъха във фурната на 200 С за около 30-а минути.










Пече се до хубаво зачервяване.














Сервира се с млечно чеснов сос.












Дзверски вкусно вкусно за немесоядните!

УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО и питка от него


В предишната публикация за хляба споменах, че за него съм ползвал моето мързеливо и лесно тесто без месене.
И като подхванах темата, ми ще да споделя веднага и за другото си тесто, което съм си нарекъл универсално тесто за всичко.

Необходими са: 500 грама пресято брашно тип 500; 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар; 1 ч.л. с връх суха мая;
1 яйце, 4-5 с.л. олио; 1 ч.ч. прясно мляко (250 мл);

Омесването е много лесно: В купа се слага пресятото брашно, добавят му се солта, захарта и маята и леко се разбърква.
В друга съдинка се разбиват яйцето с олиото и прясното мляко и се изливат в купата с брашното.
Меси се с две ръце, докато стане еластично и започне да се отлепва от ръцете.

(пробвал съм и варианта - да се разбъркат заедно яйцето, солта, захарта, млякото , олиото и маята - не съм забелязал някаква съществена разлика).

Тестото се покрива във фолио и се оставя да втасва на топло докато удвои обема си.
Има всякакви хитринки за това:
                  -фурната да се загрее за 10-а минути, да се изключи и след малко да се вкара купата с тестото
                 -да се загрее в МВ чаша с вода - да заври и купата с тестото да се сложи там да си втасва
                - да се сложи върху ридиатора ?! 
и поне още стотина начина (дори съм виждал да го завиват с одеало...) - всеки домакин си има свой трик.

Когато втаса, тестото е страшно еластично и може да правиш каквото си искаш с него.
Този път оформих питки

и пак ги оставих да втасват. Намазват се с яйце и се пекат на 180 С в предварително загрята фурна.
Невероятно пухкави:

Та думата ми беше за тестото - например това е една базова рецепта, проверена десетки пъти и безотказна.

При положение, че искаш да направиш нещо по-сладко просто се слагат две лъжици захар вместо една; може да се смеси с извара или с натрошено сирене; ако искаш да направиш питки могат да се сложат две яйца вместо едно (тогава или се намаля течността или се слагат още 2-3 с.л. брашно).

Хляб - в тенджера



Често правя хляб, особено в почивните дни, когато му мързи да се измъкна навън, за да пазарувам. Или пък, ако се окаже, че хлябът е свършил... То едно такова хлебче у нас стига за три дни, така че ...
За направата на хляб почти винаги ползвам моята мързелива рецепта за лесно тесто.

Необходими са 500 грама пресято брашно, по 1 ч.л. сол, захар и суха мая, около 300 мл хладка вода, 1-2 с.л. олио.

"Омесването" на тестото е от лесно по лесно:
В купата с брашното слагам солта, захарта и маята, разбърквам с дървена шпатула, като в средата правя нещо като кладенче и в него изсипвам наведнъж цялото количество с вода. Разбърквам с дървената шпатула колкото брашното да поеме течността, не отнема и минутка даже. Изсипвам олиото - малко в купата, а другата част върху ръцете си, оформям тестото на топка и го пъхам в найлонов плик. Пликът с тестото заминава в хладилника за една нощ.
На сутринта е бухнало красиво и направо е тръгнало да търси стопанина си.
С това тесто може да се прави каквото душа сака: става и за питка, и за питки, дори и за мекици, а за пици е направо превъзходно. Еластично е, може да се премеси наново. С една дума си е направо универсално. 
Този път реших да направя хляб и не какъв да е, а селски хляб, опечен в чугунената тенджера.
Започва се от тенджерата - леко се намаслява по дъното и стените, слага се малко брашно вътре, затваря се с капака и се разтръсква. 


 Върху набрашнена обилно дъска тестото се оформя на голям правоъгълник:

Сгъва се на две и леко се притиска.













Завърта се настрани и двата срещуположни края се прегъват един към друг. Става нещо като плик.











Така оформеното тесто се слага с "шева"
отдолу в тенджерата.
Оставя се да втаса поне половин час.












С остър нож му се правят няколко разриза отгоре.


Тенджерата се похлупва с капака и се слага във фурната, а тя се включва на 230 С.
Пече се така около 40 мин.







След 40-45 мин. температурата се намалява на 200 С, маха се капака на тенджера, а на дъното на фурната се слага метална купичка с топла вода.





След около 20 - 25 минути хлябът е готов и се вади от тендерата и се поставя върху решетка да се охлади.

Може да се напръска леко с водичка и завие с кърпа (за по.мека коричка) - за такива със зъбни проблеми ...






 Става фантастичен селски хляб - с дебели хрупкави корички и въздушно пухкав отвътре ....

Това е по-лесният начин, но има и друг, който дава по-добър ефект:
След омесването на тестото и сгъването му, то се оставя на топло да втасва, а тенджерата се вкарва във фурната да се загрява на 230С за около 20-а минути.
След това се вади, хлябът се прехвърля в нея, захлупва и се пече както е описано. 
Но този начин носи рискове от изгаряне на ръцете и трябва да се действа много внимателно и то с яки ръкавици.

1.07.2018 год.

Направих го тези дни, но малко промених нещата:
за брашното - 2/3 обикновено и 1/3 пълнозърнесто
при маята - вместо 1 малка ч.л., по-голяма и с то с връх
След втасването в хладилника за една нощ, го поомесих, но не го сгъвах, а направих продълговата топка и го оставих на топло да втасва до удвояване на обема.
Печенето по втория метод с предварително загряване на тенджерата във фурната и вместо напречни разрези само един леко страничен по дължина.
Получи се страхотен хляб - направо с въздушни мехурчета в него.

Фалшиво ПИЛЕШКО РУЛО



Много са ми приятни разни изненадващи ястия, с които да зарадвам Човеците на трапезата.
Това е едно от тях.

Продукти:
Всичко е напълно ориентировъчно, защото зависи от доста неща.
Кожата на едно пиле (не е толкова трудно да се одере пилето, преди да се приготви нещо от него).  Добавих и резенчета домашен суджук
около 400 грама месо (свинско, телешко, вкючително и късчета пилешко), нарязано на ивици.
подправки: на вкус, но задължително черен пипер, соев сос 

Приготвяне:
Месото се нарязва на късчета или ивички и се маринова с подправките - черен пипер, соев сос, сос уорчестър, риган и се оставя на хладно да престои известно време - примерно 2-3 часа.

Пилешката кожа се разстила на дъската 




върху нея се нареждат късчетата месо и суджука





навива се на руло




връзва се с конец


Така оформеното руло се намазва със зехтин и леко намазва с червен пипер и се пече на 160 С във фурната само на включен долен реотан с вентилатор

След около 40-45 мин (зависи от фурната) се получава ей това




оставя се малко да поизстине и се реже




сервира се 




и наздраве !

Страхотно ястие или мезе. 
Студено се оказа още по-вкусно .....

вторник, 10 март 2015 г.

Домашна ШУНКА от свински врат



                    От как се сдобих с шунковара, направо си хванах беля на главата ... Оказа се, че дори да експериментираш и да намериш най-доброто, което да се хареса и да можеш да го предложиш, си е направо сериозно занимание, което изисква невероятно много време. Пък и "произведената продукция" трябва да се консумира - през няколко дни, кажи речи между 0,6 и кило колбас няма изяждане.
                  Варената шунка си изисква технологията, но и на самото уредче трябва да му се хване "цаката", защото целта е не просто варено месо, а наистина един истински вкусен домашен колбас, който съответства на представите ни за истинска шунка. Е не като тази от магазините, защото ... е извън темата.
                    Проблема е в това, че всички сме свикнали варената шунка да е мека и сочна. В домашното производство се получава по-сухичка. Ако се сложи повече течност, тя излиза. Затова ни препоръчват голяма част от месото да е смляно, то пък служи за спойка. На мен така пък не ми харесва, защото почва да ми прилича на русенско варено и все ми иска да е цяло парчето месо или поне по-големи ...  Тогава пък възниква въпроса за спойката, защото при рязане започва да се разпада.
                   От друга страна, трябва да се спазва и технологията :
                         - отлежаването на месото в купата на шунковара под натиска на пружината за поне 48 часа е много важно, защото допринася за по-доброто овкусяване и пресоване на късчетата месо; При продължителното престояване месото поема течностите и става по-крехко.
                                    - важно и последващото след варенето престояване в хладилник за поне 12 часа - да се стегне, саможелира и запази формата.
                   Времето за варене също е много важно - за пилешко месо, са достатъчни около 2 часа, но за свинско, особено ако е на парчета - почти 3 часа и то считано от момента, когато водата стигне нужната температура. 
                  Технологично, за да се получи най-добър продукт, температурата на месото трябва да достигне 72 С, а производителите са изчислили, че това става при варене на около 85 С. При по-висока температура, месото вътре в купата се преварява и придобива вкус на сварено.
                     Това бяха накратко изводите, до които стигнах поне досега при опитите си...
      
                     А сега ще споделя последната си удачна рецепта за домашна шунка от цели парчета свински врат.
                    Необходими са ни около 850 грама свински врат, 1 ч.л. сол, 1 с.л. пудра захар; 1/2 ч.л. смлян бял пипер; 50 мл водка и 50 мл вода и едно пакетче желатин.

                      Свинският врат се нарязва на едри парчета - като продълговати пържоли, смесва се с подправките, желатина (без да се разтваря във вода), течностите, разбърква се добре и се пълни в купата на шунковара. Последният се слага легнал и парчетата с цялата си дължина се слагат в него.
Това се вижда от няколкото снимки:

  парчетата горе долу трябва да изглеждат така

месото се разбърква в купа




и се пълни в купата на шунковара като се слагат по дължина

последното влиза със зор




След 2 часа и 30 минути варене и изстиване в продължение на повече от 12 часа в хладилника, извадих ей това парче от шунковара.

и вече нарязано


Действително, този път се получи истинска домашна шунка, с превъзходен вкус, и красиво стоящи парчета месо.
Невероятно мезе .....

неделя, 8 март 2015 г.

Скумрия на фурна в доматен сос



Поредната ми бърза и лесна манджичка.
Наистина напоследък нямам време за готвене и се налага да се правят все бързи и лесни неща. А неведнъж съм казвал, че всичко, което показвам е сготвено от мене, изпробвано и одобрено от домашните ми и едва тогава се появява - дори като снимка.

Необходими са ни две средно големи скумрии и един буркан (0,800 л) белени домати; малко сол, черен пипер, риган (около 1 ч.л.) и 2-3 с.л. олио. Допълнително, за любителите им - няколко скилидки чесън и глава лук, нарязан на ситно.

Приготвянето е от просто по-просто:  скумриите се почистват от вътрешностите, глави и др.п. и се разрязват по дължина и сетне още един път - от една скумрия стават четири парчета. Лекичко се осоляват и се нареждат в намазнена тавичка. Доматите от буркана се нарязват на ситно, смесват със сока им, солта, черния пипер и ригана и се изливат около парчетата рибок.
(за любителите им - към доматите се добавят и ситно нарязания чесън и лук).
Пече се в предварително загрята фурна на 200 С - максимум за 30 мин. (от снимката се вижда - остава на запечения доматен сос и мазнина).
Сервира се направо с тавата - на масата - в т.нар. домашен стил. Носи и обилно наръсване  с пресен наситнен магданоз.
Лесно и бързо ястие ...