събота, 28 февруари 2015 г.

Кокоски (с шоколад)


Това са едни изключително лесни, приятни и вкусни бисквитки-десерт с минимум продукти и е много подходящ за тези, на които им се хапва сладичко, а не бива да поемат глутен.

Необходими са ни: два белтъка, 2 с.л. кафява захар; 1/2 ч.л. ванилова захар; 50 грама кокосови стърготини;
(за разкош и 20-30 гр. едро настърган шоколад)

Приготвянето е от просто по просто:
Белтъците заедно със захарта и една идея сол се разбиват до втвърдяване.
Към кокосовите стърготини се добавят ваниловата захар и настъргания шоколад и с шпатула разбитите белтъци и се смесват.


С обилно намазнени ръце от получената смес се откъсват топчета, оформят като топчета или "пирамидки" и се нареждат в тавичка върху хартия за печене.



Докато се оформят кокоските, фурната се загрява на 180 С, и се пекат максимум за  10-а минути.
(Може и на вентилатор на 160 С за 7-8 минути) - отвън стават хрупкави, а от вътре мекички и приятни на вкус.



Необходимо е малко търпение да изстинат. От това количество продукти се получат 20-а броя. Могат да издържат до една седмица и да стават все по-вкусни ...

Подходящи са не само за кафето, но и към питието - пробвах вече, а шоколадът придава невероятен вкус...



"Пушено" филе от пиле





Това е едно невероятно вкусно филе от типа на "пилешката" пастърма, което се приготвя изключително лесно и е невероятно мезенце и си върви с питието просто безапелационно.


Може би вече е станало ясно, че колбаси, луканки, филета и др.п. не купувам, а ако случайно някой се излъже да донесе подобен купешки продукт (с изключение на конската луканка - все още не съм си осигурил доставчик на конско), просто го подарявам. От години не знам вкуса на купешката кайма, на купешките салами и др.п. И не искам да го знам ...
(Обещавам някой ден, живот и здраве, да посветя една голямааа публикация именно на това какво купуваме под формата на суджук или луканка, да обясня защо е по-красива от домашните и в пъти по-ужасна ....).
Та да се върнем на "пушеното" пилешко филенце....

Количествата ми са напълно ориентировъчни, защото това го правя по няколко пъти в месеца (дори и в летните месеци). 

Необходимо ни е пилешко филе, без кожа, - около 500 грама.

За маринатата: 1 л вода; 5 пълни с.л. сол; 1 с.л. захар; 5-6 зърна черен пипер, няколко зрънца бахар, 1 даф. лист; обелките на 5-6 глави лук; 1-2 пакетчета чай;  

Приготвянето е от просто по-просто:
Приготвя се маринатата като всичко се сварява в тенджерка и се оставя да изстине хубаво. Вътре се бухва оформеното филе на две красиви парчета (впрочем маринатата е за по-голямо количество месо), притиска се с чиния и се оставя вътре от 10-12 часа до едно денонощие (в зависимост от вкуса - колкото повече преседява, толкова по-соленичко ...). Вади се, измива се добре и се подсушава... 
Закача се на връФка или на кукичка и се оставя на проветриво място да престои поне ден-два, сетне в хладилника - за още 2-3 дни и е готово за консумация.

Лелееи, писах повече, отколкото време отнема да го направиш ...

Този път го направих в първата част стриктно, закачих на куката и провисих в камината - далече от огъня за няколко часа (та затова казвам "опушено", но иначе от лука и чая си променя и цвета и вкуса), после да престои ден-два и е готова за хапване ...



ето го - да си поема от пушека














тука е след три часа 












 а тука - само два дни по-късно. Защо го сервирах с картофена салата и аз не мога да си обясня, но си беше безумно вкусно и си пое съответното количество хубаво питие.

И без да си е стояло в камината - на дим, а приготвено, както по-горе обясних, си е страхотно вкусно .... Ако се оваля в подправки (преди сушенето), си става направо пилешка пастърма (ама това е друга тема) ....





събота, 21 февруари 2015 г.

Маринован ЗАЕК на фурна



Правил съм зайци всякакви, но това е наистина едно уникално зайче. Дзверски апетитно и много много пиещо ....

Необходими са ни:
един заек с вътрешностите, около 1,5 кг

За маринатата:
1 ч.ч. червено вино; 1 к.ч. оцет; 3 ч.ч. вода; 2-3 скилидки чесън на ситно; 10-а зрънца черен пипер и 5-6 зрънца бахар; 2-3 листчета дафинов лист; 1-2 карамфилчета и 1 звездовидно анасонче, 1 ч.л. сол.

За плънката: 1-2 малки глави лук, нарязан на ситно; 1-2 скилидки чесън на ситно; попарените и нарязани на ситно дреболии на зайчето; сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.ч. ориз; 1 ч.л. риган;

За гювеча: 1 кг почистени малки лукчета; 3-4 моркова; 2-3 домата, 4-5 скилидки чесън; сол и черен пипер на вкус, 3-4 с.л. зехтин, 1 дафинов лист. Няколко резенчета сланинка.

Приготвяне:
 

Всички продукти за маринатата
се сваряват и като заврат, 
се изключва котлона и се оставя 
да изстине марината.
В тенджерата се слага цялото зайче и отива на хладна почивка поне за 24 часа.
Ако се сетите за него, го обръщате от кълка на кълка - да не се "схване"...





На следващия ден зайчето се вади от маринатата, избърсва се и се подсушава и се поставя в тавата за печене.
Маринатата се прецежда и се запазва.

Приготвя се плънката: в малко мазнина се задушават чесъна и лука, добавят се попарените за около 30-а минути заешки дреболии, нарязани на ситно; слага се и ориза...


Добавят се и нарязаните домати (с още чесън - за него в ястията съм - колкото повече, толкова повече), както и 1 ч.ч. от маринатата и подправките. Вари се колкото сместта да заври и плънката се отделя настрани да изстива.



Тавичката се намаслява и зайченцето хубаво се напълва с плънката.



Коремчето се "зашива" с дървено шишче ...

 С друго шишче се разтварят предните му крачета и фиксират - да не пречат, да не стърчат, а то да си лежи удобничко в тавата...
  Около удобно легналото зайче се насипват обелените лукчета, нарязаните на шайби моркови, домат на кубчета; налива се още една ч.ч. от маринатата и 1/2 ч.ч. червено вино. Резенчетата сланинка се нареждат върху зайчето - да го скрият...
(признавам и малко гъбки няма да му навредят, но ги пропуснах) .





  Тавата хубаво се "опакова" с алуминиево фолио и се пъха във фурната за поне 4 часа на 150 С.

 После фолиото се маха, добавят се ригана и дафиновия лист и се допича до златист цвят за около 30-а макс. 40 мин. на 180-190 С. Това е единственото време, през което сме ангажираме с него - да не го "изтървеме" .....





Оставя се малко да си почине, стига да има кой да го чака и да удържа на неземното ухание из къщата и се сервира по чиниите ...

Предварително предупреждавам - една бутилка червено вино не стига - трябва да се слага направо тубата!





Дзверски вкусно и наздраве!

петък, 20 февруари 2015 г.

Кюфтета от извара


Това са едни невероятно вкусни кюфтета, които се омитат за отрицателно време и са с неповторим вкус. 

Необходими са ни 500 грама извара (желателно е да по-сухичка); едно яйце, половин връзка нарязан пресен магданоз; 1 ч.л. сух риган; по 1/2 ч.л. черен пипер и чесън на прах;  сол се слага при необходимост (ако изварата е безсолна); царевично брашно за овалване и олио за пържене.

 Приготвянето е от просто по-просто:




В купа се смесват всички съставки - да се получи гъста смес като тесто.

Ако е необходимо (при по-водна извара), се добавят лъжичка-две брашно или галета.








Оформят се с леко намазнени ръце кюфтета и се овалват с царевичното брашно.

Оставят се няколко минути, както са оваляни, да "попият" брашното.

(Който желае, може да ги оваля и в разбито яйце - тогава стават като леко панирани и с малко по-друг вкус)






Пържат се до хубаво зачервяване в олио, на средно загрят тиган (примерно на 6-та степен от 9-те)


От това количество се получават 8-10 кюфтета в зависимост от големината.









Сервират се с купичка млечно майонезен сос, овкусен с малко чесън.


       Забележка:

 Към продуктите на тази рецепта, която вече наричам базова преди два дни направих едно подобрение - експеримент: пак щях да ги правя, но добавих и 300 грама смляно пилешко месо от бутчето (без кожата), добавих и 2-3 с.л. нарязан копър, както и малко повече черен пипер.
  Дзверска вкуснотия - горещо препоръчвам.

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Патладжанена фантазия



Този път изпълнението е в чисто "вегански" вариант, което за мене ще рече, че е без месо и доста непривично за семейната ни кухня, но и това си има своите обяснения...

Трябва ни един елементарен набор от продукти, а именно 2-3 патладжана, нарязани на тънки филийки (в моя случай точно 24 резена); 2 -3 големи глави лук, 4-6 (че и повече) скилидки чесън, два големи домата; един настърган морков и подправки, разбира се, сол, черен пипер, риган (все на вкус).

Приготвянето е толкова елементарно, че дори не съм му правил снимки:
Филийките патладжан се осоляват, сетне се намазняват и запичат почти до готовност от двете страни на грил тиган.
Докато патладжаните се пекат, зеленчуците се нарязват на ситно, а единствено моркова - настъргва.
В друг тиган в силно загрята мазнина се задушават последователно лука, чесъна,, моркова и доматите. Добавят се и подправките.

Една стъклена тавичка се намазнява, патладжаните два по два се слагат на кръст - в средата по една голяяяма супена лъжица от плънката и се затварят - да станат като пликче. Нареждат се един до друг в тавичката (тази беше квадратна и хвана точно 12 такива пликчета).
Ако от плънката е артисало мъничко, се слага между патладжанените пликчета.
Капват се и малко мазнинка (3-4 с.л.) отгоре им и кафена чашка вода и се пече в предварително загрята фурна на 180 С за около 25-30 мин. - абе докато си остане на мазнина и леко се запече отгоре.



Е, тука се вижда, че моркова ми е на кубчета ... и има малко гъбки на ситно (ама не всеки ги харесва при патладжана)...











Невероятно вкусно и се оказа, че си върви с червеното винце ...

П.П. - на който не му се ще да е постно - може при "плънката " да добави малко каймица или ситно скълцано месце и да стане още пО ...
Дзверски вкусно

"Кексчета" от свинско






След "бухтите" от свинско май дойде ред и на "кексчетата" от свинско. Също неповторими на вкус и лесни за изпълнение.

Необходими са ни около 500 грама свинско от бута, което леко се замразява и се нарязва на тънки филийки - цели 12 броя и които след като се начукат под найлон се овкусяват със сол, черен пипер и лекичко се намазняват.

Също така ни трябват още 500 грама кайма - сол, черен пипер и кимион за овкусяване, както и 100 грама пресни печурки, нарязани на ситно; Един сварен морков и нарязан на кубчета, една две кисели краставички, нарязани на кубчета. Също така и 50-70 гр. кашкавал на кубчета. Една шепа нарязан зелен лук, магданоз. Изобщо плънката на каймата е малко въпрос на въображение и на налични продукти.

Приготвянето е още по-лесно:

 Каймата се свесва с описаните продукти и се оставя за известно време да си "почине"

Вземат се две форми за кексчета (мъфини),
лекичко не намазняват и във всяко гнездо
се слага парченце от месото, но така, че краищата му да стърчат отвън.

Във всяко се слага по малко от омесената кайма, без да се притиска.




Могат де се сложат и по-големи парченца
гъбка или от кашкавала



Затварят се с месото, пак без да се притискат много и се бухват във фурната на 180 С за около 35-40 минути.

Първите 30-а минути се пекат под фолио, а след това фолиото се маха.
Това е тънкият момент, защото ако се пекат без фолио, отгоре ще станат по сухи.



Ето ги - готови, този път леко отгоре се втвърдиха, че пекох на вентилатор 5-7 минути, заблеях се и отървах момента ...








Във формичките се събира мазнинка и течност, която като се извадят "кексчетата", се събира и на бърза ръка се отпрята едно сосче с малко царевично нишесте и масълце.

Вкусно, апетитно мезенце към питието.








понеделник, 16 февруари 2015 г.

Пурички с плънка от домашна извара и картофи





Една невероятно вкусна закуска за почивния ден ... Не отнема много време, а резултатът е поразяващ

Необходими са ни с разчет на 4-ма човека 12 броя триъгълни кори за банички (който няма - 3 броя стандартни, нарязани на триъгълници), 
и за плънката: две яйца, един голям сварен и настърган картоф, около 250 грама извара (при мен домашна, мое производство), от 1/2 до цяла връзка магданоз, накълцан на ситно; при необходимост малко сол и задължително щипка черен пипер и инд. орехче.
Е и малко мазнинка за подмазване на корите и тавичката.

Приготвянето е изключително просто.
Всички продукти за плънката се смесват добре - желателно е да е леко влажна (особено ако изварата е сухичка). Може да се добави лъжичка кисело мляко или още едно яйце ....



Кората за баница леко се подмазнява, в широкия край се слагат почти две с.л. плънка и за завива на "пуричка".


Навитите банички се нареждат в леко намаслена тавичка и се пекат в предварително загрята фурна на 180 С до хубаво зачервяване.
По-мераклиите могат да ги намажат с разбито яйце (дори и смесено с прясно мляко или олио - все по вкус). Този вариант го предпочитам съвсем леко намазан с масло. Така стават по-хрупкави и по - приятни.


Страхотно вкусна закуска - и с чаша айрян или с купа домашно кисело мляко.


събота, 14 февруари 2015 г.

"Бухти" от свинско





Това досега много пъти съм го правил с пилешко месо, а този път така се случи, че "понасъбрах" доста изрезки от свинско. Да правя кайма от тях, бяха малко; да им се мисля в какво ястие да ги вкарам, не ми се мислеше и реших да пробвам ...

Необходими са ни поне 500 грама свинско месо, нарязано са ситни късчета, щипка сол, черен пипер, две яйца и 100-а грама пресни печурки.

Изпълнението е адски просто:

Късчетата месо се поставят на дъска, покриват се с домакинско фолио и се начукват леко. Прехвърлят се в купа, овкусяват се и им се добавят ситничко нарязаните гъбки, чукват им и двете яйца, разбърква се добре и се оставя в хладилника да си отдъхне. (получава се нещо като рядка месна каша).

Тигана с олиото се загрява силно и веднага като загрее се намалява на 2/3 от мощността (при 9 степени, минава на 6-та) и с голяма супена лъжица от сместта се изсипва в тигана. Пак с лъжицата леко се разнася сместта и оформя в тигана (по същия принцип като при пърженето на бухтите).

Пържат се две по две или максимум три и се обръщат с широка лопатка...
За няколко минутки придобиват хубав златисто-кафяв цвят, а в къщи се носи аромат едва ли не на пържени филийки...и още нещо


Неустоимо вкусно и в ден като днешния - страшно подходящи към чаша хубаво червено вино.
Наздраве ...

Кюфте в гювече


Май и това не е рецепта ..., а един по-различен начин да направиш от обикновена кайма едно вкусно и различно ястие

Необходими са ни за 4 порции:
около 800 грама кайма и подправки за нея (сол, черен пипер, кимион, риган); 200 грама кашкавал (за предпочитане е моцарела); около 350 мл смлени домати или консерва; 4 яйца

Изпълнението е от лесно по-лесно:

Каймата се омесва с подправките (който желае може да добави и една накисната в прясно мляко и изцедена филия хляб) и се разпределя в четири порционни гювечета.
 С пръсти се притиска така, че каймата да заеме почти формата на гювечето и да стане също като купичка.


Залива се с доматите

слага се и кашкавала, нарязан на тънки резенчета и се пъха във фурната на 180 С - за около 40 мин.

Накрая за разкош се чуква и едно яйце и се връща във фурната за мъничко - колкото яйцето да стегне ...

Бързо, лесно и страхотно вкусно

петък, 13 февруари 2015 г.

Свински ребра в кока кола



Попаднах в месарницата на едни свински ребра, които сякаш ми намигаха - купи ни, купи ни, та взех и се награбих като невидял.
Начини да се приготвях, колкото щеш, но ме бе хванал духа на експериментатора ...

И така:
800 грама свински ребра; сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. риган
и кока кола

Да се приготвят се оказа лесно:
парчето ребра го разделих на две със сатъра, че идваха дълги за тенджерката.
овкусих със солта, черния пипер и ригана и ги оставих да си отдъхнат малко - за около час на хладинка.
Сетне се наместиха удобно в една тенджерка, бидоха залети с кока кола, колкото да ги покрие...
Като завряха, се смилих над тях и ги оставих да си къкрят около 40 мин.


Те пък взеха, че се отблагодариха и набъбнаха почти двойно ....
Резнах ги покрай какълчетата - т.е. порционно и прехвърлих по няколко в порционни гювечета.
На вентилатор във фурната - на 160 С, за около 15-а минутки, колкото да се зачервят от срам, че са толкова вкусни.

И за да не са съвсем на голо, сосът от варенето се прецежда, връща се на котлона, добавя му се малко църно пиперче, малко кимион, една лъжичка размито царевично нишесте и бучка масло. Колкото да се позакаши ....

Е от там нататък - малко фантазия - сервира се в в купичките, леко залято със соса или сервиран отделно; с картофена салата и червен лук или картофено пюре ....

Бележка:
Месото леко сладни и е много подходящо при варенето да се сложи малко чили или нещо лютивичко (ама това си зависи от вкуса).


Лесно и дзверски вкусно...
Наздраве!

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Пълнени ПЪРЖОЛИ със спанак в сос от моцарела

Днес всъщност става един месец откак подхванах блога си, макар че в неведението си го бях "скрил" и в действителност е видим от 14-ти, но за рожденна дата възприемам кога написах публикацията за шунковара.

По този повод реших днес да "почерпя" и да приготвя нещо нестандартно ... След известно чудене създадох следната дзверска вкуснотия .... с месо от бут, спанак, пресен лук, шунка, моцарела и т.н.

Та да подхванем готвенето:

Нарязаните и овкусени предварително "филии" от бута, внимателно се разрязват по средата - почти до край и се разтварят на две:



пълнят се с нарязания пресен спанак, смесен със ситно нарязания пресен лук, слага се парче шунка (от моята си домашна), парче моцарела, биля и резенче кисела краставичка
и ей така
затваря се и се закрепва с клечка за зъби


затворените пържолки се запичат от двете страни за по 3-4 минути от двете страни в силно загрят тиган








В тигана се слага малко масло и се задушават изостаналия спанак и зелен лук, добавят се и парчетата моцарела с малко прясно мляко и черен пипер, колкото да стане сос.

В намаслена тавичка се нареждат пържолките, изсипва се соса, завива се във фолио и се пече на 200 С за около 40 мин, сетне фолиото се маха и се запича за още 20-а минути....
Сервира се върху препечена филийка, рязнато ....

или върху пърленка


Е и за една рецепта са необходими и продукти, които ги давам ориентировъчно:

около 800 грама свински бут, който се нарязва на филийки с дебелина около 2 см
300 грама спанак, една връзка пресен лук, около 250 гр моцарела, 50 грама шунка - за всяка пържолка - по един резен, подправки на вкус и т.н. .......
и разбера се по една клечка за зъби - за всяка пържолка ....

Наздраве!