вторник, 29 декември 2015 г.

Пълнени пилешки бутчета - предложение за НГ и не само




























Това е едно изключително вкусно ястие, което може да се поднесе и на тържествена вечеря, и за гости, и просто за вечеря.
По-важното е, че търпи всякакви разновидности и не е някаква обвързваща рецепта дет трябва стриктно да се спазва - важен е принципа на приготвянето ....
и все пак :

Необходими продукти: за 4-6 човека - поне четири цели пилешки бутчета. Едно е дори в повече на един нормално хапващ човек, тъй като е поне 300 грама ...
За плънката: в случая около 300 грама гъби, 1 връзка пресен лук,1-2 скилидки чесън, малко поизостанал кашкавал от хладилника (нарязан на ситни кубчета); 
Носи шунка, колбас, нарязани кисели краставички, синьо сирене и изобщо каквото има в момента.
Подправки - минимум - малко сол, черен и червен пипер. Носи и риган, босилек и каквото ти ду`ша сака ...

Изпълнението: 
Най трудната част е обезкостяването на цялото пилешко бутче:


Бутчето се срязва с остър нож от горната става и сетне с остър ноже се върви надолу покрай костта и ставата като се отпрятва навън.
Като се стигне до долната става се отсича. 
Така обезкостеното бутче се цепва и внимателно от вътре, за да се получи по-голям джоб.











На практика изрязаната част изглежда ей така.
Може се ползва за бульон вместо да се изхвърля.












Обезкостеното бутче изглежда ей така (нека горното кокълче си стои - да има какво да се чопли) ...
Подготвя се плънката: запържват се чесънчето, нарязания лук и сетне почистените и нарязани на ситно гъбки. 
Оставят се да изстинат и се смесват с останалите продукти за плънката.






 




"Джоба" на всяко бутче хубаво се натъпква с плънката, добавя се още малко, прихлупва се с останалите части от месото.









 






Всяко бутче се връзва с домакински конец.












Така оформените бутчета се нареждат в намаслена тавичка, личва се малко (ама малко - не повече от кафяна чашка) водичка (бяло вино, бира - въпрос на предпочитание). Нареждат се наоколо обелени картофи, колкото поеме тавичката и се завива с алуминиево фолио.





 Тава опакованата тава заминава в предварително загрята на 220 С фурна за 30-а минути.
 След това се маха фолиото и се дозапича до хубаво зачервяване на 180 С за около 20-а или малко повече време.
 (Макар че всеки си знае фурната)








Сервират се цели или нарязани на порции с част от соса от печенето.

Цялото бутче изглежда Дзверски .....










Ето го резнато!
Невероятно просто.
Може да отсрами всеки и пред гости и пред себе си дори...
Издържа на много питиета ...

И най-важното подходящо за "бюджетна" Нова година, и за посрещане на гости ...

И най-важното: не струва повече от 8-9,00 лв, а може да изпие и за 20,00 !!!!