вторник, 29 декември 2015 г.

Кюфтета с кайма и картофи


 Нямах намерение да пиша нищо за кюфтета с кайма и картофи, но наскоро видях подобно питане във ФБ какви и колко картофи да се сложат в каймата вместо хляб, та се подсетих, че насрокоро си бях правил експеримент, та да да споделя - може и да се окаже полезно.
 Най-често за добавка към каймата при правене на пържени кюфтета препоръчват да се слага мекото на сух хляб - накиснато и изцедено. Да но за мене много по-добър вариант е да се сложат картофи: може сурови и настъргани на ситно, може и варени и намачкани направо на пюре. Достатъчно е да се сложат около 200 грама картофи приблизително на кг кайма, за да станат кюфтетата по-вкусни.
 Преди няколко ни бях "изненадан" и трябваше набързо да се отсрамя с една вечеря за няколко човека, а по принципа на всеобщата гадост - точно в този момент имах само 500 гр. смляно месо и в щайгата куп картофи.
 И така:

 Необходими продукти: по 500 гр. смляно месо и обелени картофи, които се настъргват на ситно ренде; 1 яйце, 1 глава лук нарязан на ситно или настърган и леко оцеден; 1 с.л. кисело мляко, в която се гаси 1/2 ч.л. сода; черен пипер, кимион, индийско орехче, червен пипер - по 1/2 ч.л. и няколко стръка магданоз, нарязан на ситно.

 Приготвяне: настърганите картофи леко се оцеждат и смесват с останалите продукти и подправки. Меси се добре с ръце няколко минути. Тайната на хубавите кюфтета поначало е в по-продължителното месене с ръце. Каймата се оставя да си почине добре. 


  Оформят се кюфтетата (тези на снимката са без магданоз) като от това количество продукти излизат 14-15 броя, докато в тигана се загрява мазнината.










 След като мазнината се е загряла и са пуснати първите кюфтета, се намаля силата на котлона с 1/3, а мазнината трябва да е малко повече от средата на сложените в нея кюфтета.
 Не е необходимо да се овалват в брашно. Така стават по-меки.
 Ако се овалят в брашно, външната част става по-твърда като коричка.






Пържат се до хубаво зачервяване и се слагат върху домакинска хартия - да поеме излишната мазнина, макар че такава няма в действителност.













Готови сме и можем да засядаме на масата.
Вкусът на картофите почни не се усеща, носело е и повече картофи.
 Без значение е дали са настъргани или сварени и намачкани на пюре. Някаква разлика съществена не се усеща.



П.П. Подобни са кюфтетата ми с кайма и леща

3 коментара:

  1. Благодаря, ще послушам съвета Ви.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Дали така омесени кюфтетата ще станат хубави и във фурната?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЩЕ СТАНАТ. Само като се оформят, трябва да е с мазни ръце

      Изтриване