неделя, 6 декември 2015 г.

Наденица (суджук) от конско, пуешко и свинско


 Тази наденица (суджук) с е чист плод на един експеримент, плод на случайно попадане в магазина на едно пуешко месо, почистено и готово и то на съвсем приличната цена от 7 лв/кг.  Награбих се с едно кило и чак тогава се усетих, че ми е много за едно готвене, а и не ми се замразяваше. Точно мисълта за замразяването ме подсети, че от доста време във фризера пък се мъдри едно парче конско (което се оказа почти 1 кг). От там до покупката на 1 кг свински врат и 2 кг плешка изобщо не беше проблем.
  И така необходими продукти (за количеството което бе направено): по 1 кг конско и пуешко, 1 кг обезкостен свински врат и 2 кг обезкостена свинска плешка.
  Подправки за кг/смес: 20-22 грама сол; 1 ч.л. с връх захар; и по 1 ч.л. черен и червен пипер, 1/2 ч.л. смлян кимион и по 1/4 ч.л. смлян бахар, кардамон и сух чесън.

 Приготвянето е лесно:


 


Месото се нарязва на произволни парчета. Овкусява се с всички подправки, хубаво се разбърква и както си е в тенджерата, се оставя на хладно за 24 часа.











 На следващия ден се смила на едрата решетка на месомелачката. И пак се разбърква добре.










Отделих 1/3 от цялото количество и премелих втори път - на ситната решетка.
(Това пак заради експеримента - за сравнение как ще се получи по-добре).










Към смляното месо се добавят по 50 мл бърбън на кг месо. Това по желание, но резултатът винаги и потресающ.
 С фунийка се пълнят червата и се гледа да не остава въздух в тях.
 Тези най-отгоре са с двойно смляната смес (личат си - по плътно стоят и дори сякаш цветово се отличават).






Готовите наденици висват на терасата.
 


  

Докато съхнат, няколко пъти се валират с точилка, за да станат плоски.










 Готови са (е поне почти изцяло, но вече могат да се ядат).

 Дзверско мезе - толкова вкусни наденици не бях правил.











П.П. на 26-ти ХІ. месото бе купено и нарязано, на 27-ми смляно и напълнено. Прекара на терасата от 28-ми нататък и точно 5-ти декември бе пробвано. Иска още няколко дни, но вече е страхотно.
 По-добър резултат даде два пъти смляното месо. За предпочитане е този вариант.

 Ако парчетата се направят по-дълги и завържат като петала, ще се получи суджук, а така са си само наденици.