събота, 5 декември 2015 г.

Сушено свинско месо "Гердан"


Съвсем случайно направих това изключително дзверски вкусно домашно месно мезе.
Като правих последната пуска ми остана съвсем малко от овкусеното месо, което не можа да се напъха в нея. Мислех да го опържа, но е доста солено...
Затова късчетата месо просто нанизах на една връФка и провесих на терасата да се оветрят и съхнат.

Само за една седмица бяха готови и невероятно вкусни.
И така:
Нарочно няма количества на месото - въпрос на предпочитание в момента, но да приемем за база 1 кг свинско.
Месото се нарязва са късчета по около 80-100 грама и се почества от ципи, сухожилия и др.п. - да си остане само месцето.

Подправки за 1 кг: поне 20-22 грама сол, 1 ч.л. захар, по 1 ч.л. черен и червен пипер; 1/2 ч.ч. кимион, 50 мл бърбън (или някакъв друг твърд алкохол).

Приготвяне: нарязаното месо се омесва добре с всички подправки и алкохола и се оставя да престои поне 24 часа. Хубаво да си поеме ароматите.

След това се нанизва на домакински конец и се провесва на проветриво. Максимум за 7-10 дни е готово.
Дзверска вкуснотия... И си върви с хубавото питие...