неделя, 13 декември 2015 г.

Свински джолан с кисело зеле


Рецептата не е откритие, но понеже я правих в мултиварката, я пущам така, както го приготвих в чудо-уредчето....

Продукти:
1/2 свински джолан с кожичката - около 700 гр (продават ги такива в магазините)
1 средна кисела зелка (малко над кг), нарязана
1 гл лук, нарязан, няколко скилидки чесън 
малко изсушени домати в зехтин, също нарязани на ситно
червен пипер, черен пипер, кимион (аз лично обичам в киселото зеле леко да се усеща аромата на кимион);
3-4 с.л. св.мас и 1-2 с.л. зехтин

Приготвяне:
Мултиварката се включва на режим пържене и таймера се наглася на 20 минути (предостатъчно време).
Слага се мазнинаната  и след 1-2 минути се поставя цялото парче джолан и капака се затваря.
В това време се нарязва лука и чесъна, зелето също.
На 7-8 минута се обръща джолана да се пържи от другата страна и се слагат лука и чесъна. Така още 7-8 минути. Слага се и червения пипер. Разбърква се.
Минутка. След това накълцаните сушени домати и зелето.... И 20-те минути пържене изтекоха.
Долива се зелев сок и малко водичка - някъде почти 2 пръста под нивото на продуктите.
Мултиварката се превключва на режим печене. Моята е с фиксирано време - 45 минути. И я забравяш. След около 20-а минути, се разбърква поне един два пъти. Докато свърши програмата.
В моя случай времето от 45 минути не стигна, за да омекне зелето изцяло, въпреки че месото беше почти готово.
Сложих и останалите подправки и отново я включих, но този път на режим "пържене" за 20 минути....
След като изтече времето, автоматично си минава на режим "подгряване".

Стана страхотно - месото като мозък, зелето омекнало и в същото време леко хрупкаво...

Преди сервирането по чиниите, обезкостих джолана и накъсах на по-едри парчета....