вторник, 8 декември 2015 г.

Пейнир кебап



























Ха така: Няма да навлизам в подробности, но нека да кажа, че кебапът е характерно ориенталско ястие, преминало в нашата национална кухня без съществени промени:
 Нарязано на кубчета месо се задушава в мазнина, запържва се с лук и следва след това е ред на различните нюанси. 
 Не трябва да се забравя и това, че в някои източни кухни под кебап се разбира месо на шиш или на порции, запечено на скара или във фурна.

 Всъщност това, което приготвих си е наистина кебап, но не знам дали има такъв и затова заради топеното сирене в него стана "пейнир кебап".

 Продукти: за 4 порции - около 0,750 кг свинско (от плешката), по 1 зелена и червена чушки, 2-3 главички червен лук, 4-5 скилидки чесън, 1-2 морковчета, поне 150 грама топено сирене и 1 ч.ч. бяло вино. Разбира се, мазнина за пържене и сол и черен пипер на вкус.
 За мариноването на месото: по 1 с.л. горчица, домашна майонеза и кисело мляко, както и по една щипка (буквално на върха на лъжичката кимион и черен пипер).

 Приготвяне:
 Месото се нарязва на малки кубчета (2х2 см или нещо такова напълно произволно). Продуктите за маринатата се изсипват върху месото, което е сложено вече в подходящ съд и хубаво се разбърква (за предпочитане с ръка, но може и с бъркалка). Покрива се с фолио и да си почива в хладилника.

Зеленчуците се нарязват - лука на полумесеци, чушките на ивици, морковчетата на кубчета, а чесъна на филийки.
В тигана се загрява малко мазнина и пуща месото, пържи се докато отново остане само на мазнина.
 При месото се добавят последователно чесъна, лука, морковите и чушките. 
 Пържи се до омекване на зеленчуците.






    
Добавя се нарязаното на ситно топено сирене (не като мене на големи парчета, че трудно се разтапя), долива се виното и буквално за 4-5 минутки нашият пейнир кебап е готов.











И тогава идва моментът на истината - с чаша хубаво питие и препечени филийки хляб.

Дзверска вкуснотия.

А се приготвя бързо и лесно - има няма 20-а минути. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар