понеделник, 28 декември 2015 г.

Деликатесно Руло от свински бузи




След публикацията Да оползотворим свинската глава, отново попаднах на хубава половинка свинска глава - на цена 2,90 лв/кг и си я купих - цели 3,5 кг. И без това от доста месеци не съм правил... Е ако бях намерил цяла - с езичето, мозъка и другите нещица, щях да съм по-доволен.
За разлика от миналия път, този път реших да направя варени свински бузи.
Достатъчна ни е тази 1/2 свинска глава като са ни необходими и малко подправки, съобразени с количеството месо - 30 гр. сол, черен и червен пипер - по 1 ч.л., бахар - 1/2 ч.л., дафинов лист - 1 лист натрошен на ситно, сух чесън - 3/4 ч.л., малко захар - 2 ч.л., чили 1 ч.л., риган - 1 ч.л.. Може и малко (2 с.л.)  готов барбекю сос с аромат на пушено.


 С остър нож за филетиране внимателно се отстранява от главата цялото месо.
 Останалата част от главата се накълцва на три - четири парчета, които се измиват и заминават в крок пота да се варят - на цели 8 часа, на втора степен. Добавят им се 1 гл.лук, 1 морков, 1-2 даф. листа.



  С остър нож парчето месо се разрязва на две, без да се прорязва докрай като става едно огромно парче.
 Парчето излезе точно 1,900 кг.








 Всички подправки се смесват заедно като им се слагат и 2-3 с.л. бяло вино и става нещо като кашичка.
  С ръка цялата смес се втрива в месото от двете страни.





Парчето месо се навива на руло и завързва с домакински конец на няколко места.









После се увива в домакинско фолио - да се получи стегнато руло.







  Поставя се в слоу кукъра над кокалите и остава там да си се вари (на практика на пара) за същото време.
 И тъй като програмата трябваше да приключи към 01,00 часа - до сутринта си е стояло в уредчето на подгряване.








  На сутринта месото биде извадено и поставено върху дъска като преди това фолиото резнато странично и цялата течност излята навън - в купичка.















Отгоре се слага друга дъска и полупълна туба с вода.
 Престоя така целия работен ден.













Крайният резултат бе развит с 
треперещи ръце.




Вечерта се беше охладило и питието подготвено.













  Дзверски вкусни свински бузи. 
 Ароматни и без нито едно Е.
















 Една част вакумираме ...














 и нека си чака реда, а другата част ...












За цена не говоря - направо са си без пари.
 Както и няма да разказвам какво последва след нарязването .....