понеделник, 30 ноември 2015 г.

ПАТЛАДЖАНЕНИ КУЛИ

Простичко за изпълнение и с поразителен ефект.
Нарочно не пиша количества - всичко зависи колко парчета ще се правят.
Задължително са необходими два патладжана, една тиквичка, една голяма чушка, колбас (шунка, бекон, пушени гърди - най го предпочитам), сирене, кашкавал, домати (нарязани на шайби и на кубчета), подправки - по вкус (риган, сол и черен пипер).

Патладжаните, тиквичката и чушката се нарязват на колелца.
Предварително ги осолявам, след 15-а мин. - подсушавам и овкусявам с подправки (черен пипер, кимион, понякога и млян кориандър -така печени леко придобиват аромат на месце), и хубавичко поръсвам със зехтин.
И печем



в леко намазнена тавичка започваме да ги подреждаме: патладжан, отгоре парченца колбас, кашкавал, резен домат, пак патладжан, резен сирене, домат, и т.н. като редуваме



и пак като слагаме и кръгчетата от чушка



завършваме с ред тиквичка, кубчета домати, кашкавал.
Правя обикновено поне 6 реда
Печем в предварително загрята фурна на 200 С за около 20-а мин.
Оставяме се малко да изстине и се сервира



Става и за предястие, и за основно, и за мезенце ...