неделя, 8 ноември 2015 г.

Свински врат, печен в зехтин

Всъщност това не е рецепта, въпреки че е от старите тефтери, в един от които от 1995 год. открих, че е записано като начин на печене на месо с невероятен резултат.

Само преписвам записаното тогава:

Свински врат, цяло парче от 1,5 кг се оформя на правилен правоъгълник, овкусява се със сол и черен пипер, привързва се с канап като колбас и се слага в тавата за печене. Залива се със зехтин да покрие месото и се пече във фурната на 150 С за около 3 часа.
Опеченото месо се вади, слага се между две дъски и се притиска с тежест за известно време.
Сервира се нарязано напречно на филиики, залято с малко мазнина от печенето. 

 Наистина от дълги години пека по този начин месо, но не очаквах, че са цели 20 години.
Естествено не съвсем по този начин - с връзване и т.н. Понякога оформеното парче месо го запържвам, друг път запичам на сух тиган от всички страни и т.н., но същината е една - месото се слага в съдина със зехтин и пече продължително време на по-ниска температура.
В интерес на истината поне откак открих пликовете за печене, слагам месото в такъв плик, заливам със зехтин и пека.

Резултатът винаги е изумителен-месото е изключително сочно и крехко. Вкусно е  и когато е студено - тогава си е направо домашен деликатес като мезенце, като месо за сандвич ....

После този зехтин се прецежда и го ползвам за овкусяване на салати. 

По същия начин варя (май от същото това време) месо в зехтин или олио, но за този начин - друг път.