неделя, 1 ноември 2015 г.

Морковени палачинки

Рецептата за тези морковени палачинки я открих в един стар тефтер от 2007 год.
Хвърлих едно око из нета преди да седна да си я преписвам и установих, че рецепти за палачинки с моркови бол, но тази се различава доста от останалите и затова се реших да пиша. Впрочем правил съм я често, но като правиш нещо често, ти се струва, че е известно на всички.

Продукти:  2 големи моркова; 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. индийско орехче,4-5 с.л. брашно, 2 яйца,200 мл прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат; 1-2 с.л. зехтин

Приготовление: Измитите и почистени моркови се нарязват произволно на парчета и в малко вода се задушават до омекване в тигана - направо да се изпари водичката. Като поизстинат малко се пасират са пасатора.
В купа се смесват брашното, солта, захарта и содата (която по желание може да се "загаси" с няколко капки лимонов сок), добавят се пасираните моркови и яйцата и като се разбърква се долива прясното мляко. Слагат се и подправките и зехтина.
Трябва да се получи гъста смес като за катми (малко по-гъста от палачинковата смес). При нужда може да се добави малко брашно или течност.
Готовата смес се оставя да си почине 20 мин.
Пекат се палачинките върху загрят тиган с незалепващо покритие (на средна темепература) като се разстилат малко по-дебелички (като катми). Като се появят мехурчета от горната страна, се  обръщат.
Мажат се с масло или се заливат с някакво сладко.

Това е базова рецепта: винаги в тестото може да се добави извара, крема или натрошено сирене и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар