понеделник, 30 ноември 2015 г.

РУЛО ОТ АГНЕШКО с кайсии и ....кайма и патладжан


Продукти:
едно парче агнешко месо - около 1-1,2 кг
(в случая е парче от задната част между ребрата и бутчето. Не е от най качественото и трудно се приготвя, защото има и част от коремните стени, въпреки че от горния край пък е с най-хубавото месо от гръбнака. Най-често го ползуват за кайма).
около 300 грама кайма (+подправки - малко черен пипер, кимион, млян кориандър, риган)
4-5 кайсии
1-2 патладжана
черен пипер, по 2-3 с.л. соев сос и наршараб

Приготвяне:
Соевия сос и наршараба се смесват, добавя се черния пипер.
Агнешкото месо се разстила на дъската за рязане и с остър нож се прорязва цялото - да се получи нещо като джоб. И обилно се намазва от всички страни със соса - дори и вътре в джоба и се слага за известно време на хладно.
Каймата се овкусява и се размесва добре. Кайсиите се нарязват на тънки резени.
Вади се парчето агнешко и вътре в "джоба" се напълва с каймата и се притиска в ръка да сне равномерно. От вътрешната страна на месото също се нанася тънък пласт от каймата и се нареждат парченцата кайсия.Навива се на руло от по-тънкия към по-дебелия край и се връзва с домакински конец на стегнато руло.

В тенджерата на мултито се налива малко олио и се включва на режим "пържене" за 10 минути (напълно са достатъчни), слага се рулото и се запържва от всички страни.Просто слагаш, затваряш капака, след като часовникът започне да намалява минутите на всеки две минути отваряш, обръщаш, затваряш капака ....

след 10 минути се получава ей това:


Програмата сама се е изключила. Доливат се две ч.ч. вода или бульон, или вода и бяло вино. На когото какво му харесва - в случая - долях само вода.
Капака се затваря и се включва на програма "печене" - при мене не може да се коригира - пече 45 минути.
След 20 -та минута, един два пъти се отваря и месото се обръща ...

След 45 минути, когато "изпиука" се е получило ей това:


Месото е запечено добре и е останало само на мазнина и малко сосче.

Понеже парчето месо беше доста "дебеличко", ми се стори, че му е малко времето за печене.
Добавих още 1/2 ч.ч. вода и един огромен патладжан, нарязан на кубчета (без сол, без подправки)Отново на режим "печене". На 15-тата минута го изключих (след като погледнах и видях, че патладжанът се е разкапал). Дори не го оставих "на подгряване", а просто изключих уреда и оставих да се изстива в купата.

Ето го и готово:Ароматите и това, което се носи от него са неустоими - изобщо не докато да се охлади - лакомниците щяха да го изръфат преди дори да го снимам ...

Нарязанои ометено изключително бързо  :yahoo:
Този път за останалите има ледена бира, а за мене - леден бърбън ...

Забележки:
Кайсиите в плънката почти не се усещаха ...

Патладжана да не Ви учудва - в ориенталската кухня е честа добавка към агнешкото. А той попива и излишната мазнинка и става превъзходен.

Ястието може да се приготви и в обикновена фурна като му се сложи значително по-малко течност, пече се под фолио на около 200 С за 40-45 минути и сетне поне още толкова на 180 С - без фолио
 ;D
Е, всеки си знае фурната, но в мултито направо се разкапа.
 :yahoo: