понеделник, 2 ноември 2015 г.

Мариновани калмари на скара/грил



Невероятно крехки и вкусни калмари на скара/грил тиган в крайна сметка.

Необходими са ни от зор два калмара туби - на човек, но 5-6 калмара стигат за 4-ма.

За маринатата: 2 с.л. бял винен оцет, 4 с.л. зехтин (съотношението е 1:2), млян черен пипер, около 1 ч.л. сол. В маринатата добавих и 1/2 ч.л. сода и една идея лимонтозу. 

За плънката: няколко стръка магданоз и 1- 2 ск. чесън, по малко мащерка и риган, бучка замразено масло (като орех). Всъщност не е плънка, а допълнително овкусяване.

Калмарите се измиват и с остър нож се цепват странично - просто се правят нарези под ъгъл от двете им страни като се внимава да не среже тубата.
Смесената марината и калмарите се слагат в плик, завързва се, разтръсква се и заминава на отдих в хладилника поне за 2 часа.

Скарата се загрява хубаво. Във всеки калмар се слага по малко от т.нар. плънка (плюс една идея замразено масло - на върха на ножа едно парченце) и хоп върху скарата.
 Слага се леко напречно и сетне се обръща по същия начин, за да се получат ей тия хубави решетчици. 
По време на печенето се залива с маринатата.
Достатъчни са му максимум по 3 минути от всяка страна.

На тази снимка се вижда плънката:


Страхотни и си вървят с ледено узо.